Örökerdő jöhet létre Buda utolsó mocsaras élőhelyén

2021. ápr. 29. 18:30

Kérdőíven mérik fel az emberek álláspontját Buda utolsó mocsaras területének, a védett Mocsárosdűlőnek a fejlesztése kapcsán. A Fővárosi Önkormányzat a területen őshonos fafajok ültetésével örökerdőt hozna létre, elsősorban a terület funkciójával kapcsolatban várja a véleményeket május 5-ig.

A Mocsárosdűlő Buda utolsó, értékes mocsaras területe. Összesen 85 hektárt borít növényzet – kaszálók, erdő, legelők és kisebb facsoportok – és 25 hektár a védett terület. Itt számos olyan ritka növény él, amelyekkel máshol nemigen találkozhatunk Budapesten. A Mocsárosdűlő értékeit részletesen bemutattuk egy korábbi cikkünkben. 

A védett területen tanösvény vezet végig, a táblákon érdekes információk olvashatók a Mocsarasdűlő élővilágáról (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A Fővárosi Önkormányzat a terület fejlesztését tervezi. Az elképzelések között szerepel a meglévő telepített nyárfás erdőkből úgynevezett örökerdő létrehozása őshonos fafajok alkalmazásával, tarvágás tiltásával. Kérdőíven várják a véleményeket a Mocsárosdűlő funkciójával kapcsolatban. A kérdőív május 5-ig itt tölthető ki.

A látogatók a csendet és a nyugalmat szeretik a természetvédelmi területen (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A válaszadók elmondhatják, akarnak-e a területre közparkot, sportparkot, kutyás parkot, erdei tornaparkot vagy játszóteret. Arról is kifejthetik véleményüket, hogy a területen legyen-e büfé, étterem vagy rendezvénytér.

A kérdőívre eddig adott válaszok alapján elmondható, hogy a látogatók elsősorban a csendet és a nyugalmat szeretik a Mocsárosdűlőben, ezért nem támogatják például a játszótér építését vagy a rendezvénytér, büfé és étterem kialakítását.

Abban a nagy többség egyetért, hogy jobban oda kellene figyelni a területre és annak tisztaságára.  

Nyitókép: A Mocsarasdűlő Buda utolsó mocsaras térsége, amely gazdag élővilággal rendelkezik (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu) 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó