Online lakossági fórumon mutatta be a csepeli HÉV-nek és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseknek az elképzeléseit a Budapest Fejlesztési Központ (BFK), a MÁV–HÉV Zrt. és Csepel Önkormányzata.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója elmondta, hogy a csepeli HÉV teljes felújításának és meghosszabbításának tervezése a Budapest Fejlesztési Központ és a MÁV-HÉV Zrt. irányításával tavaly kezdődött el, jelenleg – mint arról korábban már beszámoltunk – az építkezéshez szükséges talajvizsgálatok folynak a főváros több pontján is. 

Előkészítő munkálatok a csepeli HÉV meghosszabbításához: talajfúrás a Boráros téren (Forrás: BFK)

A fejlesztés során korszerűsítik, és a Közvágóhídnál összekapcsolják a csepeli (H7) és a ráckevei (H6) HÉV-vonalakat, amelyek egészen a Kálvin térig közlekednek majd. Ezzel közvetlen kapcsolat jön létre a HÉV-vonalak és a metró között. Ez már a csepeli vonal 1951-es megnyitásakor is a tervek között szerepelt. Ez a beruházás várhatóan 2024-ben kezdődik meg.  

A HÉV-vonalak tervezett összekapcsolása a Közvágóhídnál (Forrás: BFK)

A HÉV-vonalak összekapcsolásával átalakítják a Közvágóhíd környékét is (Forrás: BFK) 

Nemcsak a belváros felé hosszabbítják meg a csepeli vonalat, hanem a XXI. kerületi részen is továbbvezetik az Erdősor utcáig. Vitézy Dávid elmondta, hogy az erre vonatkozó építési engedélyeket év végéig beszerzik, jövőre kerül sor a közbeszerzési eljárások lebonyolítására, majd maga a kivitelezés 2023-ban kezdődik meg. A felújítás során a Kvassay hídtól Csepel irányába korszerűsítik a HÉV-et. A megállók akadálymentesek lesznek, a vonalon pedig új, járművek közlekednek majd.

A csepeli HÉV felújításának első ütemében a Kvassay hídtól Csepel felé korszerűsítik a vonalat, többek között új, akadálymentes megállókat építenek (Forrás: BFK)

Ezzel párhuzamosan átalakítják a csepeli Szent Imre téri buszvégállomást, a HÉV-járműtelep területének egy részét pedig városfejlesztési célokra használják majd. 

A fórumon elhangzott az is, hogy a távlati tervek között szerepel, hogy a Kálvin tértől a föld alatt a vonal továbbmegy majd a belváros és a Duna alatt Óbudára.

Nyitókép: A csepeli HÉV-vonalon közlekedő jármű (Forrás: BKV.hu)