Felavatták a Fiumei úti sírkert megújult honvédségi parcelláját

2021. május 30. 15:30

A Nemzeti Sírkert 52-es parcelláját, amelyet a honvédség hősi halottai számára alakítottak ki, a magyar hősök emléknapja alkalmából, vasárnap avatták fel. Az átadást megelőző felújítás során a Hősök parcelláját bővítették, új térkövet raktak le, padokat és köztéri lámpákat is kihelyeztek, valamint újraparkosították a területet.

A Fiumei úti Nemzeti Sírkert 52-es parcellájának felújítása még idén év elején fejeződött be, utána kezdődtek a világháborúkban elhunyt hősi katonák maradványainak újratemetései  – olvasható a honvedelem.hu oldalon. A munkák során a parcellát egy korábbi fás, bozótos terület megtisztításával bővítették és parkosították, új térkövet fektettek le, padokat és lámpákat helyeztek ki.

Az elkészült parcellát ma, a magyar hősök emléknapja alkalmából avatta fel Benkő Tibor honvédelmi miniszter. 

A Fiumei úti Nemzeti Sírkert 52-es honvédelmi parcelláját, a Hősök parcelláját Benkő Tibor honvédelmi miniszter avatta fel május 30-án, vasárnap (Fotó: Facebook/Honvédelmi Minisztérium)

A parcella a világháborúk hősi halottai mellett a közelmúltban elhunyt magyar katonák végső nyughelyéül is szolgál majd. ​Sírok a felújított Hősök parcellájában a Fiumei úti sírkertben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyaga szerint a Fiumei úti sírkert 1849-es megnyitását követően a temető keleti határán található 52-es parcella feltöltése 1875-ben kezdődött meg. Azóta sokszor volt ott temetkezés. A parcella használati joga 2003 végén a Honvédelmi Minisztériumhoz került azzal a céllal, hogy ott a missziós küldetések alatt, illetve a szolgálatuk teljesítése közben hősi halált halt katonák, valamint a Magyar Honvédség halottjai kapjanak végső nyughelyet.

2010. április 7-én a Honvédelmi Minisztérium katonai tiszteletadással központi katonai temetővé és kegyeleti hellyé avatta a Fiumei úti nemzeti sírkert 52-es parcelláját, a honvédség halottai és hősi halottai végső nyughelyét.

A parcella 2012-ben tovább bővült, amikor a VIII. részt kijelölték az első és második világháború kiemelkedő katonáinak temetési helyévé. Szintén az 52-es parcellán belül alakították ki a világháborúkban hősi halált halt, és azóta ismeretlen helyen, jeltelen sírban, vagy méltatlan körülmények között nyugvó magyar katonák hősi temetőjét. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával 2020-2021-ben a parcella új, modern arculatot nyert.

 Az avatáson zászlófelvonással tisztelegtek az elhunytak előtt (Fotó: Facebook/Honvédelmi Minisztérium)

Az MTI tudósítása szerint vasárnap az 52-es parcella ünnepi avatásán részt vett mások mellett Boross Péter volt miniszterelnök; Kun Szabó István, az államfő főhadsegédje és Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke is. Köszöntőt mondott Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete megbízott főigazgatója.

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, melynek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján - az idén május 30-án - emlékeznek "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért.

Nyitókép: A  Hősök parcellája a Fiumei úti sírkertben (Fotó: honvedelem.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó