Emlékművet állítottak a Margit hídnál a Hableány sétahajó áldozatainak

A cikk angol nyelvű változata: Monument erected at Margit Bridge to the victims of the Hableány sinking

2021. június 1. 20:00

A Margit híd pesti hídfőjénél egy több mint 7 méter hosszú és másfél-két méter magas szürke gránittömb emlékeztet a Hableány sétahajó két évvel ezelőtti tragédiájára. Az emlékműre rávésték a baleset 28 áldozatának nevét, amelyeket egy-egy spotlámpával világítanak meg.

A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulóján avatták fel a baleset áldozatainak emlékművét a szerencsétlenség helyszínén, a Margit híd pesti hídfőjénél. A balesetben a sétahajó összeütközött egy szállodahajóval, és elsüllyedt. A Hableányon 35 utas volt, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast pedig eltűntként tartanak nyilván.

Koreai népviseletbe öltözött megemlékező a Hableány sétahajó áldozatainak emlékművénél (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) 

A megemlékezésen, amelyen a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese is részt vett, elhangzott, hogy emberemlékezet óta nem történt hasonló baleset Magyarországon, annak ellenére, hogy nap mint nap hajók százai szelik a magyar folyókat.

A tragédia évfordulóján, május 29-én az áldozatok tiszteletére  ökumenikus megemlékezést is tartottak a Dunán, ezzel hagyományt kívánnak teremteni.

Vízre helyezett koszorúval is megemlékeztek a Hableány sétahajó balesetének áldozatairól az ökumenikus megemlékezésen (Fotó: MTI/Mohai Balázs) 

Matróz kongatja meg a harangot a Dunán tartott megemlékezésen (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Forrás: MTI

Nyitókép: A Hableány sétahajó áldozatainak emlékműve a Margit hídnál (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nekem tetszik az emlékmű. A közeli Nagy Imre szobor zavar. Azt bele kellene dobni a Dunába.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó