Hivatalosan is átadták a Naplás-tavi kilátót, amely a kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében épült meg. A kilátó különleges és sok szempontból példaértékű turisztikai fejlesztés – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

A kirándulók egy hete már szabadon látogathatják a 27 méter magas Naplás-tavi kilátót, amelyet – az építményben elrejtett számláló szerint – idáig 4000-en kerestek fel (Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)

A közlemény emlékeztet rá, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt a budapesti és a Budapest környéki erdők látogatottsága 2020-ban mintegy 25-30 százalékkal megemelkedett, de az ismertebb helyeken négyszer-ötször annyian fordultak meg, mint korábban. Az ismert kiránduló és sétálóhelyek kezdtek túlzsúfolttá válni, ezért felmerült az igény, hogy újabb helyszíneket lehessen bekapcsolni a rekreációs és turisztikai véráramba.

Kilátás a Naplás-tóra (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Azt is kiemeli a közlemény, hogy Budapesten az egy főre jutó körülbelül 22 négyzetméter zöldfelületből több mint 15 négyzetméter, azaz a zöldfelület közel 70 százaléka erdő, ennek nagy részét állami erdőgazdaság, a Pilisi Parkerdő Zrt. kezeli.

A Naplás-tó különleges természeti értékeit a Pestbuda is bemutatta.

Forrás: Agrárminisztérum

Nyitókép: Kilátó a XVI. kerületi Naplás-tónál (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)