Budafok központjában, a Magdolna és a Kölcsey utca találkozásánál lévő Hosszúhegy téren áll Nepomuki Szent János szobra, amelyet idén felújítottak – írja a budafokteteny.hu kerületi portál.

A portál szerint az egykori Szent János téren (a mai Hosszúhegy téren) felállított szobor a XVIII. század vége óta áll eredeti helyén. Az 1750 körül készült, puha mészkőből álló 1, 7 magas szobor feltételezhetően Budáról vagy Kiscellből került a kerületbe. Nepomuki Szent Jánost az ismeretlen szobrász főpapi ruhában, a vértanúság jelével – kezében a pálmaággal és a kereszttel – ábrázolta. A szent mindkét oldalán eredetileg egy-egy angyal ült.

A felújított Nepomuki Szent János szobor a budafoki Hosszúhegy téren áll (Fotó: budafokteteny.hu)

Mint írják, a szobrot restauráló művész, az Erzsébet téri Danubius-kutat is felújító Varga Zoltán Zsolt előzetesen kutatásokat végzett és kiderült számára, hogy a Budafokon felállított szobor kereszt felé hajló fejét 1925-ben vandálok megsemmisítették, 1929-ben pedig egy túl nagy és centrális helyzetű fejet tettek a helyére a barokkra nem jellemző hajviselettel. A szobor két oldalán eredetileg két angyal állt, de ezek II. világháború utáni években eltűntek.

Csak egyetlen archív felvétel – egy homályos levelezőlap – maradt fenn az eredeti szoborról, amelyen látszik, hogy milyen volt a figura feje, a hiányzó csillagkoszorú és nagyon elmosódottan ugyan, de a mellette lévő két angyal – írják. Az alkotást felújító művész a szobor lábain lévő szandált cipőre cserélte, mert Nepomuki Szent János nem szerzetes volt, hanem főpap és a kettős gallér helyét is korrigálta.

A szobor 2014-ben (Fotó: xxii.hu)

Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje.

Nepomuki Szent Jánost 1393-ban IV. Vencel király parancsára gyilkolták meg, a Moldva folyóba dobták. A hagyomány szerint amikor a szent teste elmerült, öt csillag bukkant fel a vízből. János holttestét a prágai Szent Vitus-székesegyházban helyezték végső nyugalomra. 1721-ben avatták boldoggá, majd 1729-ben szentté.

Mint írják, az országban lévő, nagyjából hétszáz Nepomuki Szent János-szobor közül az A-Híd Zrt. a Hidak és hídépítők napja alkalmából minden évben felújíttat egyet, idén a budafokira esett a választás.

Forrás: budafokteteny.hu

Nyitókép: Felavatták Nepomuki Szent János szobrát Budafokon (Fotó: budafokteteny.hu)