Ilir Meta albán és Áder János magyar köztársasági elnök jelenlétében felavatták Szkander bég (Kasztrióta György) albán fejedelem, nemzeti hős szobrát hétfőn Budapesten, a Városligetben – írja az MTI.

Köszöntőjében Illir Meta a tudósítás szerint felidézte, hogy Szkander bég Hunyadi Jánossal szövetségben harcolt az oszmán birodalom balkáni terjeszkedése ellen, úgy fogalmazott: e két legendás vezető az európai civilizáció pajzsává vált.

Szkander bég mellszobra Tirana város ajándéka Budapestnek (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Agim Rada szobrászművész alkotása Tirana ajándéka Budapestnek; a szobrot a két főváros főpolgármestere, Erion Veliaj és Karácsony Gergely avatta fel a városligeti Vajdahunyadvár szomszédságában található Platán sétányon.

Karácsony Gergely a szobrot megköszönve, Tirana és Budapest együttműködését méltatva az MTI szerint kiemelte, hogy az alkotás valódi, szoros kapcsolatot mutat a két főváros között. E kapcsolat fontos eleme a víz, a vízgazdálkodás – mondta, majd nagy büszkeségnek nevezte, hogy a fővárosi vízművek és Tirana közötti együttműködés révén tudtak tapasztalatokat szerezni és fejleszteni e városok vízgazdálkodását. A főpolgármester azt mondta, bízik abban, hogy Albánia hamarosan, az EU tagjaként még szorosabb szövetségben „állhat össze Magyarországgal”.

Áder János köztársasági elnök (b4) és Ilir Meta albán elnök (b) megkoszorúzza Szkander bég (Kasztrióta György) albán fejedelem, nemzeti hős szobrát az avatóünnepségen a Városligetben, a Platán sétányon 2021. július 5-én. A mellszobor Tirana város ajándéka Budapestnek (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Arian Spasse albán nagykövet egyebek mellett a beszámoló szerint arról beszélt, hogy a szobor az albánok és magyarok közötti évszázados barátságot szimbolizálja. Úgy fogalmazott: Szkander bég „minden olyan európai polgár hőse, aki hisz a szabadságban”.

Szkander bég Kasztrióta János fejedelem fia volt, gyermekként a török szultán udvarában élt túszként. Iszlám hitre nevelték, ott kapta az Iszkander bég nevet is. Vitézségével hamar kitűnt, ezért 1422-ben egy szandzsák kormányzását is rábízták. Apja halála után megszökött a törököktől és elfoglalta Krója várát. Visszatért a keresztény hitre és szabadságharcot indított a törökök ellen. Szövetséget kötött I. Ulászló magyar királlyal és 1444-ben fényes győzelmet aratott Ali pasa serege felett. Miután várát hiába ostromolta a török, II. Mehmed szultán 1461-ben végül kénytelen volt elismerni Albánia fejedelmének. Uralmát haláláig megtartotta. 

Forrás: MTI

Nyitókép: Felavatták Szkander bég albán fejedelem szobrát a Városligetben (Fotó: budapest.hu)