Leemelték a Lánchídról az első oroszlánszobrot

A cikk angol nyelvű változata: The first lion statue was taken off the Chain Bridge

2021. augusztus 5. 14:00

A Lánchíd felújításának során elkezdték a pesti hídfőnél levő kőoroszlánok eltávolítását. A három darabból álló szobrokat elszállítják és restaurálják, a tervek szerint jövő év végén kerülnek vissza a helyükre. A felújítás során az alkotásoknak csak azokat a részeit állítják helyre, amelyek eredetileg is megvoltak.

Leemelték az első oroszlánszobrot a felújítás alatt álló budapesti Lánchídról csütörtök délelőtt. Elsőként a pesti hídfő egyik oroszlánját vették le a helyéről, a másikat a következő napokban, a budai hídfőn állókat pedig augusztus második felében viszik el – írja az MTI.

Az oroszlánok három kőtömbből állnak, eddig csak össze voltak cementezve. A három rész összességében nagyon nehéz, nagyjából egy busz súlyának felel meg. A szobrokat most is három részben emelik le, majd ugyancsak három részben helyezik vissza – közölte az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője a helyszínen. Puskár Anett kitért arra is, hogy az oroszlánokhoz – amelyek 1852-ben kerültek fel a Lánchídra – sok legenda fűződik.

A Lánchíd hídfőin láthatóak az oroszlánpárok (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az egyik ezek közül, hogy a híd négy oroszlánszobrát alkotó szobrász, Marschalkó János a Dunába ugrott, amikor kiderült, hogy az oroszlánoknak nincs nyelvük. Ez azonban nem igaz, a helyszínen is meg lehetett tekinteni, hogy az oroszlánoknak van nyelvük – mondta.

A szobrokat egy újpesti műterembe viszik restaurálásra. Ennek során elsőként megnézik, mennyire stabil a szerkezetük, mivel a mészkőszobrokat az időjárás is megviseli. Ezután a szobrokat vegyszerrel megtisztítják, majd hozzálátnak a javításokhoz – közölte. A restaurátorok csak azokat a részeket állítják helyre, amelyek eredetileg is megvoltak. Így a szobrok szájában felül továbbra is csak szemfogak lesznek, de a kitört alsó fogakat kijavítják – fejtette ki.

A pesti hídfő déli oroszlánszobra 2021. márciusban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az oroszlánok akkor kerülnek vissza a helyükre, amikor a Lánchidat visszaadják a közúti forgalomnak – mondta Puskár Anett. Az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a Lánchíd felújítási munkálatai az ütemterv szerint haladnak.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 végén adják vissza a hidat, így addigra a négy oroszlánszobor is visszaérkezik a hídfőkre.

Forrás: MTI

Nyitókép: Leemelték az első oroszlánszobor fejét a Lánchídról (Fotó: BKK)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó