Újabb késő római kori csontvázas temetkezéseket azonosítottak a régészek a III. kerületi San Marco utca egyik telkén – írja beszámolójában a Budapesti Történeti Múzeum oldala, a regeszet.aquincum.hu portál. A feltárt sírok mindegyikét kirabolták még az ókorban, a temetkezések egy részének még az azonosítása is nehézkes volt.  A telek tágabb környezetében, a Katonaváros délnyugati részén már korábban is találtak sírokat ebből a korszakból. 

A negyed régészeti topográfiája, utcarendszere, telekkiosztása nem teljesen ismert, korábban például éppen a San Marco utcában kerültek elő épületmaradványok egy kövezett út részletével. A most véget ért, alig kétszáz négyzetmétert érintő feltáráson nem találtak útfelületet, épületmaradványból is csupán egyetlen kőfal bukkant elő. Az épület, amihez tartozhatott, feltehetően kinyúlt a mai utca területére. 

A III. kerületi San Marco utca egyik telkén késő római kori csontvázas temetkezéseket azonosítottak a régészek (Forrás: regeszet.aquincum.hu)

Az, hogy a  lakóövezetben találtak sírokat, nem meglepő. Ugyanis a III. század második felétől kezdtek el temetkezni a városlakók a felhagyott épületek közé. A jelenség kapcsolatban állhatott a lakosságszám csökkenésével, illetve azzal, hogy ekkor már feltehetően csak szórványosan használták a negyedtől nyugatra húzódó nagy temetőt, amely a mai Bécsi út mentén volt. 

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Római kori temetkezéseket tártak fel Óbudán, a San Marco utcában (Forrás: regeszet.aquincum.hu)