Újabb fontos állomásához érkezett a Budavári Palotanegyed újjászületése, megkezdődik a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciója – közölte a Nemzeti Hauszmann Programa Facebook-oldalán.

A Dísz tér 17. szám alatti telken 1895-1897 között felépült Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz épületét az egykor mellette álló, mára lebontott Honvédelmi Minisztérium, a Budai Vigadó és a budavári evangélikus templom építésze, Kallina Mór tervezte.

A Honvéd Főparancsnokság épülete egykor (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Ahogy a közlemény felidézi, a II. világháborúban az épület pincéjében a Koronaőrség tűzharcba keveredett egy betörni készülő SS-alakulattal. A világháborús harcok során az épület tetőszerkezete megsérült, és bár sérülései nem voltak végzetesek, az 1947-től berendezkedő kommunista hatalom emberei ideológiai okokból a helyreállítás helyett rommá nyilvánították, majd fokozatosan visszabontották az első emelet magasságáig. Azóta az épület háborús mementóként áll, 2012-2014 között csak részleges felújítása történt meg.

Az épület felújított előcsarnoka (Fotó: Várkapitányság)

Az épület 1963-ban, bontás közben. Háttérben Budavári Palota épülő kupolája látszik (Fotó: Fortepan/Képszám: 5221)​

Az épület napjainkban (Fotó: Várkapitányság)

Mint írják, most megindul a rekonstrukciós munka, melynek során a Honvéd Főparancsnokság épületét eredeti magasságában építik vissza. Az épület hasznos területe több mint a háromszorosára nő úgy, hogy az egykoron hozzá kapcsolódó Honvédelmi Minisztériumot nem építik újjá.

A Honvéd Főparancsnokság a jövőben látogatóközpontként, a Budavári Palotanegyed kulturális és turisztikai kapujaként működik majd, kiállításokkal, közösségi térrel és gasztronómiai funkciókkal.

Az épület pinceszintjén feltárt középkori kút (Fotó: Várkapitányság)

Minden építkezés előtt régészeti feltárásokat végeznek a területen. Az ásatásokon előkerült új leleteket mindig szakszerűen feldolgozzák és hiteles, korszerű módon be is mutatják a nagyközönségnek. Nemrég a Honvéd Főparancsnokság pinceszintjén régészeink egy kutat találtak, amelyből főleg kerámiakorsókból és poharakból álló, értékes leletek kerültek elő. A leletegyüttes legkorábbi darabjai a késő Árpád-korból származnak, de igazán nagy számban Zsigmond-kori, a 14-15. század fordulójáról, a 15. század első évtizedeiből származó tárgyakra bukkantak régészeink.

Nyitókép: A Honvéd Főparancsnokság épületének látványterve (Forrás: Várkapitányság)