Elkezdődik a Honvéd Főparancsnokság épületének újjáépítése a budai Várban

A cikk angol nyelvű változata: Reconstruction of the Honvéd High Command building in Buda Castle begins

2021. szeptember 30. 16:00

A Dísz téren található, eredetileg Kallina Mór tervezte Honvéd Főparancsnokság torzója a rekonstrukció során visszakapja eredeti formáját, hasznos területe több mint a háromszorosára nő. A jövőben látogatóközpontként, a Budavári Palotanegyed kulturális és turisztikai kapujaként működik majd.

Újabb fontos állomásához érkezett a Budavári Palotanegyed újjászületése, megkezdődik a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciója – közölte a Nemzeti Hauszmann Programa Facebook-oldalán.

A Dísz tér 17. szám alatti telken 1895-1897 között felépült Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz épületét az egykor mellette álló, mára lebontott Honvédelmi Minisztérium, a Budai Vigadó és a budavári evangélikus templom építésze, Kallina Mór tervezte.

A Honvéd Főparancsnokság épülete egykor (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Ahogy a közlemény felidézi, a II. világháborúban az épület pincéjében a Koronaőrség tűzharcba keveredett egy betörni készülő SS-alakulattal. A világháborús harcok során az épület tetőszerkezete megsérült, és bár sérülései nem voltak végzetesek, az 1947-től berendezkedő kommunista hatalom emberei ideológiai okokból a helyreállítás helyett rommá nyilvánították, majd fokozatosan visszabontották az első emelet magasságáig. Azóta az épület háborús mementóként áll, 2012-2014 között csak részleges felújítása történt meg.

Az épület felújított előcsarnoka (Fotó: Várkapitányság)

Az épület 1963-ban, bontás közben. Háttérben Budavári Palota épülő kupolája látszik (Fotó: Fortepan/Képszám: 5221)​

Az épület napjainkban (Fotó: Várkapitányság)

Mint írják, most megindul a rekonstrukciós munka, melynek során a Honvéd Főparancsnokság épületét eredeti magasságában építik vissza. Az épület hasznos területe több mint a háromszorosára nő úgy, hogy az egykoron hozzá kapcsolódó Honvédelmi Minisztériumot nem építik újjá.

A Honvéd Főparancsnokság a jövőben látogatóközpontként, a Budavári Palotanegyed kulturális és turisztikai kapujaként működik majd, kiállításokkal, közösségi térrel és gasztronómiai funkciókkal.

Az épület pinceszintjén feltárt középkori kút (Fotó: Várkapitányság)

Minden építkezés előtt régészeti feltárásokat végeznek a területen. Az ásatásokon előkerült új leleteket mindig szakszerűen feldolgozzák és hiteles, korszerű módon be is mutatják a nagyközönségnek. Nemrég a Honvéd Főparancsnokság pinceszintjén régészeink egy kutat találtak, amelyből főleg kerámiakorsókból és poharakból álló, értékes leletek kerültek elő. A leletegyüttes legkorábbi darabjai a késő Árpád-korból származnak, de igazán nagy számban Zsigmond-kori, a 14-15. század fordulójáról, a 15. század első évtizedeiből származó tárgyakra bukkantak régészeink.

Nyitókép: A Honvéd Főparancsnokság épületének látványterve (Forrás: Várkapitányság)

Összesen 11 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Szerencsére remekül halad a Dísz tér elpusztított épületeinek helyreállítása, így a tér visszanyerheti eredeti méltóságát. Remélhetőleg előbb-utóbb a Honvéd-emlékmű mögött pöffeszkedő betonförmedvénnyel is kezdenek valamit ( http://budavar.btk.mta.hu/hu/u.. ).


A dolog eléggé összetett, nem egy épületről van szó, hanem kettőről.


Az hogy sok borzasztó ráepitesi terv helyett ez valósul meg, nagy öröm szamomra. De biztos vagyok benne hogy a szobrokat lesporoljak róla.

Válaszok:
füleky01 | 2021. október 1. 17:50

Igen, elképesztő tervek születtek sztárépítészektől modern ráépítésre. Szerencsére az I. kerület akkori polgármestere ezt megakadályozta. Az újjáépülő volt Vöröskereszt székházzal együtt, méltó kapuja lesz a palotanegyednek.


Én reménykedem, hogy a szobrokat is újraalkotják, hiszen a Főőrségnél és a Szabad György Irodaháznál sem hagyták el.


Ez egy nagyon aránytalan gnóm épület volt. A tetején az a kupola, mintha valami daganat lenne.
Tényleg mindent ész nélkül úgy kell visszaépíteni ahogy volt?
Nem csak ezt, hanem más várbéli épületeket vagy belső tereket a saját korukban is sokan kritizálták. Több köztük aránytalan, giccses.
A Pénzügyminisztérium volt épülete pl. az egyik olyan eset, amikor még arányosabb, ízlésesebb is lett, mint az eredeti változat. Erre most szétszedik és aránytalanra visszaépítik.
Az egész korszakot áthatotta a megalománia és giccses túldíszítés, mert azt hitték, hogy azzal, hogy nagyobbat építenek, minta bécsi vár, akkor majd biztos átköltözik az Osztrák-Magyar Monarchia központja Budapestre. Ez persze nevetséges naivitás volt.
Még egyszer mondom: GNÓM, ARÁNYTALAN, GICCSES ÉPÜLETEKET NE!!! Ezeket a saját korukban is sokan ízléstelennek tartották.

Válaszok:
gergo3232 | 2021. október 2. 13:39
Sándor | 2021. október 3. 01:23
Malvin | 2021. október 6. 13:56

Ez volt a legjobb visszaépítési terv. Én másfajta historizáló visszaépítést el tudnék képzelni, de kortárs ráépítést illetve az épület csonkként hagyását nem.


Kedves ébrenjáró!
"Gnóm, daganat, ízléstelen"
Ezeket a jelzőket használja. Persze nem kell mindenkinek azonos ízlésűnek lenni, de ezek a jelzők sértik azokat a többségben lévő embereket, akiknek a historizmus építészete tetszik. Budapest nem lenne az ami, ha a XIX. század végén nem ebben a stílusban épült volna ki Budapest világvárossá. A háború és a kommunizmus épületrombolásait igenis helyre kell hozni!


1./ Az épület a kupolával nem volt gnóm. (Akkor ilyet terveztek, nem "széklábat a leghitványabb formára")
2./ A háborús rombolásokat lehetőleg úgy kell visszaépíteni, ahogyan az eredeti kinézett. Ez egy üzenet a rombolást végzőknek!


Ez mind szep es jo, es mar ennek is orulni kell, annak a fenyeben, hogy miket terveztek a rendszervaltozas ota a jelenlegi torzo helyere, de ez "Az épület hasznos területe több mint a háromszorosára nő úgy, hogy az egykoron hozzá kapcsolódó Honvédelmi Minisztériumot nem építik újjá." nem vilagos nekem. Ki dontotte ezt el es foleg mijen alapon??


Szerintem, meg törekedni kell az értékeink védelmére. Végre egy kurzus, aki meg meri lépni ezeket. Minden hatalomba kerültnek meg lett volna rá a lehetősége. Hál' Isten, hogy végre eljött a cselekvés ideje és nem kell tovább szégyenkezni a romok és az oda nem illő épületek miatt.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó