Elkezdődhet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének felújítása

A cikk angol nyelvű változata: Renovation of the Ganz Ábrahám Foundry Collection building can begin

2021. október 5. 16:00

Megkapta a szükséges engedélyeket a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének modernizálásáról szóló terve. Az épület minden műemléki elemét megmentik és felújítják, új konferencia- és rendezvénytér is lesz, valamint egy új, szélesebb ipartörténeti tárlatot is kialakítanak. A múzeumkert is megnyílik majd a nagyközönség számára.

Megkezdődhet Magyarország egyik kiemelkedő ipari műemlékének, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének komplex megújítása, október elsején az épület modernizálásának tervei ugyanis megkapták a szükséges engedélyeket – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A beszámoló szerint a beruházás előkészítését a Közlekedési Múzeum irányítja. A tervek elkészültével és az engedélyek birtokában a kivitelezési tendert 2022 elején tervezik kiírni a 160 éves öntöde méltó felújítására, megmentésére.

Látványterv a múzeumról (Forrás: Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény)

Az Öntödei Gyűjtemény az egykori Ganz gyár, a magyar ipar zászlóshajójának egyik legrégebbi, máig fennmaradt épületében kapott helyet. Az épületet Ganz Ábrahám építtette 1858-1862 között és 1964-ig a vasúti kerekek gyártásában is fontos szerepet betöltő kéregöntödeként üzemelt. Közép-Európa első öntészeti múzeumaként 1969-ben nyitotta meg kapuit, majd Buda első ipari műemlékévé nyilvánították.

A bejegyzésből kiderül, hogy mára a közel 160 éves értékes fa rácsostartó tetőszerkezet jelentős állagromlást szenvedett, emiatt 2019-ben a múzeum a látogathatóság felfüggesztésére kényszerült. Ekkor kezdték el az azonnali állagmegóvást, hogy az épület összeomlását elkerüljék és kezdték el a teljeskörű műemléki felújítás előkészítését – olvasható a főigazgató bejegyzésében.

A közel 160 éves fa rácsostartó tetőszerkezet teljes megújításra szorul (Forrás: Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény)

A főigazgató közlése szerint 2020 decemberében ideiglenesen stabilizálták a tetőt. A kormány szintén ekkor biztosította a forrást az épület felújításának megtervezésére, ami az idei év januárjában meg is kezdődött. A CÉH Zrt. az engedélyezési terveket el is készítette, pénteken pedig megkapták az örökségvédelmi engedélyt is. A kivitelezési közbeszerzés kiírása 2022 elején várható.

A tervek szerint a felújítás során egy mai igényeknek megfelelő új konferencia- és rendezvénytérrel gazdagodik az épület, valamint a múzeumkert is megújul és megnyílik majd a nagyközönség számára, ezzel új, zöld kikapcsolódási, találkozási helyszínt biztosítva a város eme nyüzsgő pontján. Az épület minden műemléki elemét megmentik és felújítják.

A múzeum galériaszintjét bővítik és akadálymentesítik (Forrás: Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény)

Az épületben az eddigi öntészeti kiállítást egy új, szélesebb ipartörténeti kitekintésű tárlattal egészítik majd ki, kiemelt figyelmet fordítva a magyar ipar aranykorának, illetve a Ganz Ábrahám örökségnek a bemutatására.

Forrás: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Nyitókép: Felújítják a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményt (Forrás: Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó