A közbeszerzési értesítőben október 29-én megjelent hirdetmény alapján a VI. kerületi Hunyadi téri vásárcsarnok belső terének felújítására vonatkozó kiviteli tervek elkészítését a Archi-kon Építészeti Tervező-Szervező Kft. végzi. 

A leírás szerint a tervezési feladat a vásárcsarnok 9253 négyzetméteres belső terének felújítására vonatkozó, elsősorban belsőépítész, részben építész kiviteli tervek elkészítése. A generáltervezés magában foglalja a felújításhoz szükséges tartószerkezeti (pl. a födémek vizsgálata, statikai állapot), gépészeti, elektromos, tűzvédelmi és valamennyi szakági tervezést, beleértve az örökségvédelem igényeinek történő megfelelést és a belsőépítészeti kialakítás terveit is. 

A vásárcsarnok bejárata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Mint írják, a tervezés során tekintettel kell lenni arra, hogy a Hunyadi téri Vásárcsarnok Budapest központjában, világörökségi területen (a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út védőövezetében, az Andrássy út közvetlen közelében) található védett műemlék épület.

A Terézvárosban található Hunyadi téri vásárcsarnok 1897-ben épült Czigler Győző tervei alapján. A csarnoktér háromhajós, bazilikális elrendezésű. A tetőszerkezet acéltartói ellipszis ívűek, szegecseltek.

A Hunyadi téri vásárcsarnok 1897-ben (Fotó: FSZEK Budapest Képarchívum)

2019-ben az épület homlokzata teljes egészében megújult, az eredeti tervek alapján restaurálták. Ebben a szakaszban történt többek között a fa nyílászárók cseréje, a díszes felületek restaurálása és a kőfelületek megtisztítása is.

Nyitókép: ​A Hunyadi téri vásárcsarnok (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)