2024-ben nyílik meg a hotel a Radetzky-laktanya helyén

A cikk angol nyelvű változata: A hotel will open in 2024 on the site of the Radetzky Barracks

2021. november 10. 14:00

A Bem téren az egykori Radetzky-laktanya területén 127 szobás hotel nyílik, várhatóan 2024-ben. A történelmi jelentőségű XIX. századi épületet tavaly majdnem teljes egészében lebontották, csak a térre néző főhomlokzat maradt meg.

Az IHG Hotels & Resorts, a világ egyik legismertebb szállodalánca megnyitja első magyarországi Kimpton szállodáját Budapesten a Bem téren az egykori Radetzky-laktanya területén, miután aláírták az erről szóló megállapodást a MAM Buda Project Kft.-vel, az épület tulajdonosával – közölte a hotel fejlesztője, a Market Asset Management Zrt. az MTI-vel.

A még álló Radetzky-laktanya 2020 októberében. Mára az épületnek csak a Bem térre néző homlokzati része maradt meg (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A 127 szobás hotel várhatóan 2024-től fogad vendégeket. A beruházás értéke nem nyilvános – közölték. Az ingatlan tulajdonosa és fejlesztője a Market Asset Management Zrt., a Market-csoport tagja, amely egy erre létrehozott projektcégen, a MAM Buda Project Kft.-n keresztül bonyolítja le a beruházást. A Market Építő Zrt., a projekt generálkivitelezője a hazai építőipari szektor vezető magasépítő vállalata, az elmúlt 25 év során több mint 730 létesítmény megvalósításában vett részt, köztük több olyan fontos műemlék és hotelépület munkálataiban, mint a Párisi Udvar Budapesten.

A Kimpton 2017-ben nyitotta meg első európai hoteljét, a Kimpton De Wittet Amszterdamban, Hollandiában, és azóta Párizstól Barcelonáig, Londontól Edingurgh-ig több szállodát is üzemeltet. Európában jelenleg hét Kimpton hotel van, és további négy tervezés alatt, olyan városokban, mint Mallorca vagy Frankfurt. A Kimpton világszerte összesen 75 szállodát üzemeltet és 32 megnyitását tervezi. A Kimpton 2015 januárjában lett az IHG Hotels & Resorts szállodacsalád tagja.

Az IHG Hotels & Resorts jelenleg három magyarországi szállodával rendelkezik, ezek az InterContinental Hotels & Resorts, a Crowne Plaza Hotels & Resorts, és a Holiday Inn Hotels & Resorts, illetve kettő kivitelezés alatt áll. Az IHG-nek közel 6000 szállodája van több mint 100 országban, és további 1800 áll kivitelezés alatt, szállodáiban és vállalati irodáiban világszerte körülbelül 350 ezren dolgoznak.

A Radetzky-laktanya 1959-ben (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11)

A Bem József tér 3. szám alatti 1840-ben épült klasszicista stílusú élelemraktárat 1897-ben építették át Benedicty József tervei alapján kaszárnyává, ekkor kapta a Radetzky-laktanya nevet. A ház az 1956-os forradalomban is szerepet játszott, majd a rendszerváltás után az MDF székházaként is szolgált. A történelmi jelentőségű épületet 2016-ban egyszer sikerült megmenteni a bontástól, 2018-ban azonban már a befektetői érdekek győztek: megszüntették az épület műemléki védettségét, tavaly pedig a Bem téri homlokzatrész kivételével az egész épületet lerombolták. 

Forrás: MTI

Nyitókép: A Bem téren nyílik az első magyar Kimpton hotel (Fotó: ihgplc.com)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Szégyen, hogy gyakorlatilag lebontották ezt a harmonikus épületet. Az MDF székháza is ez volt, és a Bem térhez a szoborral együtt elválaszthatatlanul kötődött. Nos lehetett volna neki értelmes funkciót találni. Akár a külügyminisztérium is átvehette volna valamilyen célra, mondjuk irattárt vagy hasonló kisegítő részleget elhelyezhettek volna benne. Az új épület soha nem lesz olyan szép, amilyen a klasszikus homlokzatú laktanya volt.


Ahogy látom a látványterveken, az épület homlokzatát eredeti formában állítják helyre. Talán a tető kissé magasabb, de ez nem ront az összképen. Mögötte pedig modern hozzáépítéssel növelik meg a leendő szálloda területét. Nincs ezzel semmi baj.

Válaszok:
Sándor | 2021. november 22. 11:01

Sajnos borzalmas! Gyakran járok arra, sokszor látom. Felborult a tér egyensúlya.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó