Fákat ültetnek a pesti alsó rakparton

A cikk angol nyelvű változata: Trees are planted on the lower embankment of Pest

2021. november 26. 13:00

Megújul a pesti alsó rakpart, ahol gyalogos sétányt és fasort alakítanak ki. A Parlament és a Margit híd közötti szakaszon november 22-én elkezdődött a 34 darab, három méter törzsmagasságú kocsányos tölgy elültetése.

Megújul a pesti Duna-part belvárosi szakasza. November 22-én, hétfőn kezdték ültetni a fákat, amelyeknek köszönhetően zöldebbé válik az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti része – olvasható a bkk.hu-n.

Mint írják, a rakpartok fejlesztése három lépésben történik meg, a munkák elsőként a pesti alsó rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán kezdődtek, ahol gyalogos sétányt és fasort alakítanak ki az útpálya és a Duna között. Az Olimpia park vonalától a Margit hídi felhajtóig összesen 34 talajkapcsolatos fa ültetését kezdték el.

Az Olimpia park vonalától a Margit hídig összesen 34 fát ültetnek el a rakparton (Fotó: bkk.hu)

A csaknem három méter törzsmagasságú kocsányos tölgyeket egymástól hétméteres távolságra telepítik. A fafaj kiválasztása és a fasor elhelyezése során egyszerre több szempontot is figyelembe kellett venni. Ilyen például a föld alatti közműhálózat, az új út nyomvonala és burkolata, a Duna közelsége, valamint a gyalogos közlekedés biztosítása.

A fákat a burkolatba ültetik, ezért korszerű technológiára van szükség. Gyökércellás faveremrácsokat alkalmaznak, amelyeket vízáteresztő anyaggal vesznek körbe, és laza termőréteggel töltenek fel. Ezek a gyökércellák biztosítják majd a fák hosszú távú, egészséges fejlődésének és növekedésének feltételeit.

Gyalogos sétányt és fasort alakítanak ki az útpálya és a Duna között​ (Fotó: bkk.hu)

A beszámoló szerint a pesti alsó rakpart júniusban indult felújítása ütemezetten halad, a munkával tervezetten decemberre készülnek el. A Duna-parti sétány mentén új, energiatakarékos fényforrással felszerelt lámpaoszlopokat helyeztek el, amelyek megfelelnek a modern kor energetikai követelményeinek, illetve illeszkednek az Országház előtt kiépített közvilágítás stílusához. A beruházásnak köszönhetően új utcabútorokat is kihelyeznek.

Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja. A munkálatoknak köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, zöldebbé válik a partszakasz. A látkép nem sérül, sőt az új sétánynak köszönhetően séta közben gyönyörködhetnek majd a dunai panorámában az odalátogatók. Az első ütem az id. Antall József rakpart és a Március 15. tér, a második pedig délre, a Fővám térig valósul meg, ezeknek a tervezése már folyamatban van – írják.

Forrás: bkk.hu

Nyitókép: Fákat ültetnek a pesti alsó rakparton (Fotó: bkk.hu)

 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó