Hosszú idő után elkelt az Andrássy úti egykori MÁV-székház

A cikk angol nyelvű változata: After a long time, the former MÁV headquarters on Andrássy Street was sold

Írta: Pestbuda.hu

2021. november 27. 14:30

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közleménye szerint az állam eladta az Andrássy út és Izabella utca sarkán lévő volt MÁV-székházat. A műemléki védelem alatt álló ingatlanegyüttest, amelyet korábban öt alkalommal sikertelenül bocsátottak árverésre, az új tulajdonosnak szigorú műemlékvédelmi előírások mellett kell helyreállítania.

Elkelt az Andrássy út egyik legszebb palotája, az egykori Magyar Királyi Államvasutak (MÁV) igazgatóságának épülete.  A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közleménye szerint az Andrássy út 73–75. alatti (és vele együtt az  Izabella utca 51.), 5902 négyzetméteres, ötszintes ingatlanegyüttest bruttó 7,11 milliárd forintért értékesítette.

A patinás irodaépület 1875–1876-ban épült Rochlitz Gyula tervei szerint utoljára 2006-ban újították fel részlegesen. 2008 óta üresen áll, állaga folyamatosan és látványosan romlik. A Nemzeti Vagyonkezelő évek óta keresett vevőt a palotára, de 2020-ban az ötödik árverési kiírás is sikertelenül zárult.

Az Andrássy út (Sugárút) 73–75., a Magyar Királyi Államvasutak (MÁV) igazgatóságának épülete 1878-ban, Klösz György felvételén (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.145/Képszám:82200)

Az árverési hirdetményből tudható, hogy a palota állapota nagyon rossz. Az irodák még az 1970-es, 1980-as évek anyaghasználata szerintiek, elavultak a szakipari szerkezetek, különösen korszerűtlenek a külső nyílászárók, a burkolatok és a felületképzések, az épületgépészeti rendszerek és a berendezések. A ház több helyen is beázik a rossz csapadékvíz-elvezetés miatt. Nagyobb esőzéskor vízbetöréseket is tapasztaltak. A födémszerkezeten és a falakon részlegesen hiányzik a vakolat, a hagyományos és a szalagparketták több helyen tönkrementek.

A palota a világörökségi területen található Andrássy úton van, rendbetétele, megmentése ezért különösen fontos (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A nyertes pályázónak, a ReoCo Value Added Ingatlanalapnak, illetve a beruházónak fontos műemlékvédelmi előírásokat kell majd betartania a helyreállításkor. Egyebek között az épület fő beosztását, és a történeti padló- és oldalfalburkolatokat meg kell tartania, az értékes belső nyílászárókat meg kell őrizne, akárcsak az épület építészeti elemeit, díszítéseit. 

Az MNV által meghirdetett és értékesített ingatlancsomag része volt a közlemény szerint a Táncsics Mihály utca és a Hess András tér találkozásánál található épület is a budai Várban, aminek az irányára az ingóságokkal együtt 3,3 milliárd forint volt.

Nyitókép: A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő  az ingatlanegyüttest bruttó 7,11 milliárd forintért értékesítette (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Miért adják el sorozatban az állami és önkormányzati cégek a patinás épületeket? Ahelyett, hogy büszkék lennének arra, hogy ilyen gyönyörű épületekben működhetnek.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó