Elkelt az Andrássy út egyik legszebb palotája, az egykori Magyar Királyi Államvasutak (MÁV) igazgatóságának épülete.  A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közleménye szerint az Andrássy út 73–75. alatti (és vele együtt az  Izabella utca 51.), 5902 négyzetméteres, ötszintes ingatlanegyüttest bruttó 7,11 milliárd forintért értékesítette.

A patinás irodaépület 1875–1876-ban épült Rochlitz Gyula tervei szerint utoljára 2006-ban újították fel részlegesen. 2008 óta üresen áll, állaga folyamatosan és látványosan romlik. A Nemzeti Vagyonkezelő évek óta keresett vevőt a palotára, de 2020-ban az ötödik árverési kiírás is sikertelenül zárult.

Az Andrássy út (Sugárút) 73–75., a Magyar Királyi Államvasutak (MÁV) igazgatóságának épülete 1878-ban, Klösz György felvételén (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.145/Képszám:82200)

Az árverési hirdetményből tudható, hogy a palota állapota nagyon rossz. Az irodák még az 1970-es, 1980-as évek anyaghasználata szerintiek, elavultak a szakipari szerkezetek, különösen korszerűtlenek a külső nyílászárók, a burkolatok és a felületképzések, az épületgépészeti rendszerek és a berendezések. A ház több helyen is beázik a rossz csapadékvíz-elvezetés miatt. Nagyobb esőzéskor vízbetöréseket is tapasztaltak. A födémszerkezeten és a falakon részlegesen hiányzik a vakolat, a hagyományos és a szalagparketták több helyen tönkrementek.

A palota a világörökségi területen található Andrássy úton van, rendbetétele, megmentése ezért különösen fontos (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A nyertes pályázónak, a ReoCo Value Added Ingatlanalapnak, illetve a beruházónak fontos műemlékvédelmi előírásokat kell majd betartania a helyreállításkor. Egyebek között az épület fő beosztását, és a történeti padló- és oldalfalburkolatokat meg kell tartania, az értékes belső nyílászárókat meg kell őrizne, akárcsak az épület építészeti elemeit, díszítéseit. 

Az MNV által meghirdetett és értékesített ingatlancsomag része volt a közlemény szerint a Táncsics Mihály utca és a Hess András tér találkozásánál található épület is a budai Várban, aminek az irányára az ingóságokkal együtt 3,3 milliárd forint volt.

Nyitókép: A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő  az ingatlanegyüttest bruttó 7,11 milliárd forintért értékesítette (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)