Felújítják a pesti Városháza háromszáz éves homlokzatát

A cikk angol nyelvű változata: The 300-year-old facade of the Pest City Hall is being renovated

Írta: Pestbuda.hu

2021. december 1. 14:00

Megújul a Városház utca 9-11. szám alatt található műemléki épület homlokzata, restaurálják a kapualjakat, a nyílászárókat, szigetelési, vízelvezetési, elektromossági és tereprendezési munkákat is végeznek. A Városháza homlokzatának felújítására 2018-ban írt ki pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata, a tervek 2019-ben készültek el.

Kezdődhet a Városháza műemlék épületének homlokzatfelújítása, a Közbeszerzési Értesítő szerint ugyanis megvan a munkálatok kivitelezője. A nyertes ajánlattevő cég az épületegyüttes északi épületszárnyain az „A ütem” elnevezésű munkafolyamatban 22 000 négyzetéter nettó szint-alapterületű épületrészt állít helyre, ebből 10 000 négyzetméter a homlokzatfelület.

Az értesítőből kiderül, hogy a Madách tér felőli külső homlokzatok, a keresztszárny, a Bárczy utcai szárny (a bank szárny) és Gerlóczy utcai szárny III. számú parkolóudvarral határos homlokzatszakaszai, valamint a Károly körúttal szomszédos homlokzatszakaszai mintegy 7500 négyzetméter homlokzatfelületen újulnak meg. A felújítás része a homlokzati falazat, a lábazati vízszigetelés, a vakolat és a párkányzatok rendbetétele is.

22 000 négyzetméter nettó szint-alapterületű épületrészt állítanak helyre, ebből 10 000 négyzetméter a homlokzatfelület (Fotó: budapest.hu)

A keresztszárnyi belső I. és II. számú díszudvarokkal határos homlokzatszakaszon 2500 négyzetméter homlokzatfelületet érintenek a munkák. A kivitelezőnek feladata a keresztszárny zárófödémének és felső szintjének nyári túlmelegedés elleni hőszigetelése, és új lapostető-rétegrend kialakítása is. A vakolatfelújítással érintett felületeken nyílászárókat restaurálnak (376 darab), vagy újra gyártanak és cserélnek (130 darab). Ugyancsak helyreállítják a keresztszárny két átjáróját. A Bárczy utcai bank épületszárnyán található III. számú belső kapualj, valamint a Gerlóczy utcai épületszárnyon található IV. számú kapuáthajtó és az V. számú kapualj is megújul.

A szakemberek elektromos munkákat is végeznek, felújítják a csapadékvíz-elvezető rendszert, az érintett csapadékvíz-csatornákat bekötik a meglévő csatornahálózatba, új ereszcsatornákat és bádogos szerkezeteket alakítanak ki. Korszerűsítik a világítást, kiépítik a díszvilágítást a Bárczy István utcai tömb Károly körút felőli homlokzatszakaszán.

A homlokzati vakolatot és a párkányzatokat is helyreállítják (Fotó: pestbuda.hu)

A Városháza homlokzatának felújítására 2018-ban írt ki pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata, a tervek 2019-ben készültek el, a felújítás vezető tervezője a Baratta Építész és Mérnök Iroda Kft. volt. A műemléki épület utolsó nagyszabású felújítását Gerő László vezette az 1960-as években. Ekkor állították helyre a homlokzatot Pfannl Egon tervei alapján.

Nyitókép: A barokk műemlékegyüttes homlokzati falazatát restaurálják, de a lábazati vízszigetelés, a kapualjak, a nyílászárók rendbetétele is a munkálatok része (Fotó: pestbuda.hu)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: A soha el nem készült épület – 5 érdekesség a pesti Városházáról

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az un. Varoshaza park valojaban csupan egy foghijtelek. Ugy is nez ki es mint olyan beepitesre szorul. Parknak azt szoktak nevezni amit eredetileeg is azzal a cellal hoztak letre.
A zoldfeluletek novelese fontos, de nem ad-hoc jellegel tuzfalak es epuletcsonkok altal hataroltan. Kulonosen nem egy tortenelmi belvaros sziveben. A Deak ter es a Karoly korut sarka a maga lezaratlansagaval, rendezetlensegevel a bejezetlenseg erzeset kelti es mint olyan nem mas mint egy hatalmas tajseb a varosszovetben fuggetlenul attol hogy mennyire zold vagy nem zold.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó