Elkészült az új multifunkcionális aréna az Üllői úton, a Népliget buszpályaudvar mellett

Írta: Pestbuda.hu

2021. december 14. 17:30

Befejeződött a Budapesti Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnok építése a IX. kerületi Üllő úton, a Népliget autóbusz-pályaudvar mellett. Az 50 000 négyzetméter belterületű csarnok sportesemények, kiállítások, konferenciák helyszínéül szolgál majd, elsőként a január 13-án kezdődő férfikézilabda-EB egyik otthona lesz. Az aréna környezetében 15 hektárnyi gondozatlan területet alakítottak át parkos zöld területté.

Hamarosan átadják  a Budapesti Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnokot a IX. kerületben, a Népliget mellett. A hatalmas sportkomplexum az autóbusz-pályaudvar mögötti területen, az Üllői út és a Gyáli út között épült fel.

A kiemelt kormányzati beruházásként készülő modern csarnok építése 2019 novemberében kezdődött. 2020 nyarára elkészült a csarnok 8 lépcsőháza, és elkezdődött a lelátók szerkezetének kialakítása is. 2020 októberében már a tetőszerkezetet építették, 2021 januárjában pedig az aréna külső burkolatát helyezték fel. Idén márciusra a létesítmény szerkezetkész volt. 

Az aréna körül rendezték az addig kietlen és gondozatlan területet is, és 15 hektárnyi zöld felületet, parkot alakítottak ki. Az új létesítmény 50 000 négyzetméteren ad helyet sporteseményeknek, konferenciáknak, kiállításoknak (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Az így elkészült csarnok 22 022 fő befogadására alkalmas, alapterülete 50 000 négyzetméter. A külső fényeket 2800 világítótest, 3300 méter hosszú ledcsík adja. A csarnokba 700 négyzetméter felületű kivetítőt helyeznek el.

Ottjártunkkor láthattuk, hogy mostanra a külső területek térburkolása, a kert kialakítása is lezárult.

A sportkomplexum a Népliget autóbusz-pályaudvar mellett, az Üllői út és a Gyáli út között épült fel​ (Forrás: mksz.hu/látványterv)

Ahogy korábban megírtuk, a létesítmény először a 2022. január 13-án kezdődő magyar–szlovák közös rendezésű férfikézilabda-EB fő helyszíne lesz, de méretéből adódóan nemcsak kézilabda-mérkőzéseket, hanem akár jégkorongmérkőzést is tarthatnak benne. Mivel paraméterei a teremsportágak számára is megfelelőek, így akár tenisz-, korcsolya-, küzdősport-, kosár-, röplabda- és tollasmérkőzések, súlyemelés, vívás, torna, sőt egyes lovas és motoros versenyek számára is alkalmas.

A csarnok 20 022 fő befogadására alkalmas (Fotó: mksz.hu, látványterv)

Műszaki megoldásai miatt kifejezetten magas látogatottságú események szervezésére is lehetőséget ad a csarnok, így nagyszabású koncertek, konferenciák, kiállítások, rendezvények befogadására is alkalmas. A létesítmény környezetében a sok éve gondozatlan, 15 hektárnyi terület gondozott zöld felületté vált, több száz növényt, padokat, ülőalkalmatosságokat telepíttek.

Az aréna tervezője Skardelli György, a sportcsarnok a Market Építő Zrt. kivitelezésében épült fel.

Az épület használatának főpróbája 2021. december 16-án lesz, egy nagyszabású rendezvény keretében.

Forrás: MTI, Market Zrt.

Nyitókép: A Népliget mellett, az Üllői úton épült monumentális Budapesti Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnokot a tervek szerint idén decemberben adják át (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Jaj de jó, úgyis kevés volt még a stadion a városban. Az 1-es villamos mentén ez lesz már legalább az 5. (Papp László aréna, A Puskás stadion, a Hidegkuti Nándor stadion, a fradi stadion.) Szerencsére épül már a következő nem is olyan messze Ferencvárosban. Jó látni, hogy ebben a hazában, mindig a fontos dolgokra megy a pénz. Így szívből fizeti az ember be az adóját legalább és legalább Garancsi haver is jól járt ismét. LOVE

Válaszok:
Sándor | 2022. január 3. 09:15

Figyelj ökör! A stadion megvan, a pénzt ebbe tették, nem lopták el. Neked jobb, ha semmi sem épült, mert a pénzt eltüntették valahol? Vagy jobb, ha eladják akár a Parlamentet is, vagy a Városházát és az érte kapott pénz tüntetik el?Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó