Fennmaradt fotók, korabeli tervek és a modern kor elvárásai alapján, illetve a régészeti értékek megóvását szem előtt tartva építették vissza a szakemberek a Csikós-udvart és a Hunyadi-udvart összekötő rámpát – írja közleményében a Nemzeti Hauszmann Program.

A rámpa segítségével, a korábban átadott Stöckl-lépcső mellett, újra élő a kapcsolat a Lovarda és a Főőrség bejárati szintje között, vagyis a Csikós-udvarról a Hunyadi-udvarra gyalog, kényelmesen és akadálymentesen lehet feljutni.

A Hauszmann-rámpát már használhatják a látogatók (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A tervező, Hauszmann Alajos a „lovak le- és felvezetésére szolgáló lejtős utaknak” nevezte a rámpát, így a ma használt Hauszmann-féle rámpa elnevezés később, feltételezhetően a két világháború közötti időszakban honosodott meg. A II. világháború pusztításait kisebb-nagyobb sérülésekkel átvészelő rámpát az 1970-es évek második felében rombolták le – szögezi le a közlemény.

Az építmény a középkori támpilléres falra támaszkodik, így a rámpa pillérei között létrejött terekben akadálymentesen megközelíthető, pelenkázóval ellátott mosdóblokkok, kiszolgáló- és üzlethelyiségek, míg a körülötte található területeken padok, szemetesek, ültetett és dézsás fák kaptak helyet.

A Hauszmann-féle rámpa elnevezés feltételezhetően a két világháború közötti időszakban lett általános (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

Az újjászületett rámpa külső megjelenésében szervesen illeszkedik a várfal többi részéhez, így a nemrégiben felújított Ybl-támfalhoz is.

A rámpa vörös klinkertégla burkolattal és mészkő zárófedéssel készült, míg a járófelület legyezőmintás porphyr kiskockakő borítást kapott. Az építmény falára az eredeti trófeum reliefek másolatait helyezték fel. A háborúban megsérült, majd eltűnt eredeti reliefeket még a palota Ybl–Hauszmann-féle átépítésekor, a régi Főőrség homlokzatáról helyezték át a rámpaműre.

Vörös klingeltégla burkolatta készült, és illeszkedik a várfal többi részéhez (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A Budavári Palota tervezőjéről elnevezett terrakotta színű építmény szimbóluma a Főőrség épülete mellett található, fordulóponti talapzatra helyezett kandeláber, amely számos XX. századi történelmi esemény tanúja volt. A szakemberek az eredeti tervek szerint alkották meg a kommunizmus évtizedeiben eltűnt kovácsoltvas lámpatesteket is, amelyeknek fényforrását már modern technikával látták el. A látogatók az esti órákban is pazar látványban gyönyörködhetnek a járófelületben és a támfalakon elhelyezett díszvilágításnak köszönhetően.

A kommunista rombolás után újjászületett Főőrség és Lovarda épületét, a Stöckl-lépcsőt, illetve a Csikós-udvar nagy részét már ősz elejétől birtokba vehették a látogatók. A rámpa átadását követően is folytatódik a terület megújítása: idén tavaszra fejeződik be a Karakas pasa tornyának felújítása, amelyben hangulatos kávézót alakítanak ki.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program

Nyitókép: Az újjáépített Csikós-udvart és a Hunyadi-udvart összekötő Hauszmann-féle rámpa (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)