Megtisztítják a XXII. kerületi Tétényi-fennsíkot az évtizedekkel ezelőtt otthagyott építési és azóta gyűlő egyéb hulladékoktól a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. kertészeti és hulladékgazdálkodási szakemberei – tájékoztatta a közműtársaság az MTI-t.

A BKM-hez tartozó Főkert kertészeti, valamint FKF hulladékgazdálkodási divízió munkatársai a XXII. kerületi Tétényi-fennsík területét az évtizedekkel ezelőtt a környezeti és fenntarthatósági szempontok mellőzésével lebontott katonai épületek törmelékeitől szabadítják meg, és visszaadják az őshonos növényvilágnak – közölték.

A Tétényi-fennsíkot megtisztítják az illegálisan lerakott építési törmeléktől (Fotó: fokert.hu)

A terület számos védelem alatt álló növény- és állatfaj élőhelye (Fotó: fokert.hu)

A fennsíkról mintegy 2700 köbméter illegálisan lerakott építési törmeléket szállítottak az FKF pusztazámori hulladékkezelő központjába, az előírások szerinti laborvizsgálatok után. Nehezítette a törmelék összegyűjtését, hogy sűrű, tájidegen növényzet nőtte be az évek során. Az is bonyolította a feladatot, hogy a munkát csak a téli időszakban, fagyott talaj esetén kezdhették meg. Emellett a teherautók csak a Főkert szakemberei által kijelölt útvonalon közlekedhettek, hogy megkíméljék a számos, védelem alatt álló növény- és állatfajnak otthont adó élőhelyeket – írták.

A védett fekete kökörcsin legnagyobb ismert populációja Budapesten belül a Tétnyi-fennsíkon él (Fotó: fokert.hu)

A Kamaraerdei út közelében nagy mennyiségű elszórt szemét került elő, amelynek eltávolítása után újabb szeméthalmok jelentek meg – tették hozzá. A további szemetelés megelőzésére a Főkert munkatársai még az ünnepek előtt kitáblázták a területet. A lakosságot pedig az előírások szerint már korábban tájékoztatták.

A sitt egy része még a területen van, az eltávolítása folytatódik, a munkagépek által használt útvonalak rekultiválásával együtt. A BKM azt kérte a budapestiektől, hogy segítsenek a környezet megóvásában, és ne helyezzenek el hulladékot nem erre fenntartott területen, mert jogszabályba ütközik, rontja a városképet, elcsúfítja a természetes élőhelyeket, valamint súlyos környezetvédelmi, egészségügyi problémát is jelenthet.

Forrás: MTI

Nyitókép: Megtisztítják a Tétényi-fennsíkot (Fotó: fokert.hu)