Idézetekkel lettek gazdagabbak a híres alkotók nevét viselő budai utcanévtáblák

A cikk angol nyelvű változata: Street signs in Buda bearing the names of famous creators have become richer with quotations

2022. január 27. 20:00

A II. kerületben a híres alkotók nevét viselő utcanévtáblák alá kiegészítő táblák kerültek. A táblákon vagy az alkotótól származó, vagy az alkotóról szóló idézetek olvashatók. Petőfi Sándor, József Attila vagy éppen az idén 175 éve született Mikszáth Kálmán nevét viselő utca táblája is értékes adalékokkal lett gazdagabb.

Kiegészítő táblák kerültek az utcanévtáblák alá a II. kerületnek azon a közterein, amelyek a kulturális élet valamely szereplőjéről (elsősorban neves írókról, költőkről, de zenészekről és színészekről is) kapták a nevüket – derül ki a II. kerület honlapjáról. A táblákon az is szerepel, hogy mikor nevezték el az adott közterületet. Egy QR-kód beolvasásával pedig alaposabban is megismerhető az adott író, zenész vagy színész életműve.

A Mikszáth Kálmán utca táblájának kiegészítése (Fotó: masodikkerulet.hu)

Összesen 49 közterület viseli fontos alkotó nevét a kerületben, ebből 44 helyszínen már kikerültek a kiegészítő táblák – olvasható a masodikkerulet.hu-n. Petőfi Sándor, József Attila, Jókai Mór vagy az idén 175 éve született Mikszáth Kálmán utcanévtábláját is értékes adatokkal látták el.

A Kölcsey Ferenc utca (Fotó: masodikkerulet.hu)

Három helyszínen még nem avatták fel az utcatáblákat, két helyszínen pedig kiegészítő munkákra lesz szükség a felszereléshez, de a táblák természetesen ide is kikerülnek, legkésőbb az adott utcák vagy terek ünnepélyes táblaavatóján.

A Jókai utca tábláját az És mégis mozog a föld című műből származó idézet kíséri (Fotó: masodikkerulet.hu)

Ilyen helyszín, derül ki a kerület honlapjáról, a Solt Ottilia tér, a Psota Irén utca és a Komlós Juci köz, amelyeket – mint írják – a Szabó Magda sétányhoz hasonlóan a közösség javaslatai alapján neveztek el.

Forrás: masodikkerület.hu

Nyitókép: József Attilára is egy idézettel emlékeznek, a QR-kód beolvasása után pluszinformációkat is megtudunk a költőről (Fotó: masodikkerulet.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó