Megújult a belvárosi Arany János utca első szakasza

A cikk angol nyelvű változata: The first section of downtown Arany János Street has been renewed

2022. február 5. 18:00

Elkészült az V. kerületi Arany János utca első szakaszának felújítása. A Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti rész rekonstrukciója során rengeteg növényt, köztük számos fát ültettek, emellett kerékpártárolóval, új utcabútorokkal, kiszélesített járdákkal, valamint egy utcai ivókúttal is gazdagodott az utca. Az Arany János utca második, Podmaniczky térig tartó szakaszának felújítása várhatóan márciusban kezdődik.

Megújult az V. kerületi Arany János utcának a Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti része, a fejlesztés során 33 új fával és 8 bokorfával, 1200 évelő és egynyári növénnyel, kerékpártárolóval, új utcabútorokkal, gyalogosbarát járdákkal, valamint egy utcai ivókúttal is gazdagodott az utca Duna felőli szakasza – közölte a belvárosi önkormányzat pénteken az MTI-vel.

Emlékeztettek arra, hogy az Arany János utcában, ahol korábban nem volt jelentős zöldfelület, a felújítás két ütemben zajlik; a most átadott első szakaszon – a Széchenyi rakpart és a Tüköry utca között –  2021. július elején indult meg. A tervezetten 2022 márciusában induló második ütemben a Nádor utcától egészen a Podmaniczky térig újul meg a teljes Arany János utca, ilyen módon összekötve a Dunát a belvárosnak 2019-ben 82 új fával kiserdővé alakított impozáns terével.

Az Arany János utcában elültetett fákat az utca teljes szakaszán történt közműkiváltás eredményeképpen három különféle technológiával - hagyományosan, gyökércellarendszerrel, illetve úgynevezett Stockholm-módszerrel –  telepítették. Azt írták, mindegyik ültetett fa a belvárosi beruházásokban már megszokott módon nagyméretű, többször iskolázott, 30-35 centiméter törzsátmérőjű, várostűrő fajta. Növénykazettákba 8 bokorfát és több mint 1200 évelő növényt ültettek el, amelyek fenntartásához öntözőhálózatot építettek ki.

A kiszélesített gyalogosbarát járda, az úttest és a rendezett parkolósáv is természetes kőburkolatot kapott. Padokat, kerékpártámaszokat, hulladékgyűjtő edényeket és egy utcai ivókutat is kihelyeztek. Az új utca immár akadálymentes, a gépjárművek közlekedése a gyalogosokéval egy szintre került. A meglévő lámpafejeket korszerű LED-esre cserélték.

A teljes fejlesztés során az V. kerületi önkormányzat mintegy száz fát ültet a megújuló Arany János utcában.

Forrás: MTI

Nyitókép: Megújult az Arany János utca egy szakasza (Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter, V. kerületi polgármester Facebook-oldala)

Összesen 10 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Igenytelenebb lamptesteket nem talaltak? Teny, hogy az aluminium a legolcsobb, na de a belvaros sziveben...
Mondjuk amig az Egeszsegugyi Miniszterium ormotlan toronyhaza ott van addig igazabol mindegy is.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. február 6. 13:24

Mint Arany János utcai lakos kíváncsi lennék a folytatás terveire! Esetleg lehetne erről konzultáció, valamilyen módon meghallgathatnák a helyi véleményeket, vagy lenne legalább egy tájékoztató! Vagy túl nagy elvárások ezek?


Természetesen senkit sem érdekel, hogy az utcában lakóknak mi a véleménye. Budapestnek most egy kissé bamba és tökéletesen alkalmatlan polgármestere van.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. február 6. 13:03
nyf13552 | 2022. február 7. 10:07
vatus | 2022. február 7. 22:11

Bar mar ott tartanank hogy egyesek faklyas virrasztast tartanak az epulet folyamatban levo elbontasa ellen...Tudja valaki mi allt itt elotte? Az Urbfacen nincs font ez a tomb.

Válaszok:
persona | 2022. február 6. 15:17
vatus | 2022. február 7. 22:25

Addigra nyilvan ez is vedett lesz, hiszen tortenelmi jelentosegu epulet. Ez volt az Orszagos Tervhivatal szekhaza...


Ugye itt az V. kerület fityeszes vezetésére gondoltál, ahova az utca tartozik?? Biztos ők semmit sem tudtak, nem voltak bevonva az átépítésbe. Ott keresd a bambákat.


Kedves Sándor! Tájékozódjon mielőtt elkapja az indulat! Ez egy teljes mértékben V. kerületi beruházás, a fővárosnak semmilyen módon (jelen estben politikailag) sincs köze hozzá!


A Tüköry-palota állt ott:
https://gallery.hungaricana.hu..
Édesapám mesélte, hogy gyerekként a 15-ös szám óvóhelyén voltak, amikor valami elképesztő robajjal dőlt össze a ház bombatalálat miatt. Romos képet is láttam már róla, de már nem tudom hol.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. február 8. 07:28

Koszonom. Nagy kar erte...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó