Folytatódik a Blaha Lujza tér felújítása

A cikk angol nyelvű változata: The renovation of Blaha Lujza Square continues

2022. február 9. 16:00

A fatelepítés előkészítésével folytatódik a VIII. kerületi Blaha Lujza tér felújítása. A gyökércellák a napokban megérkeztek, a fákat a téli időjárásnak megfelelően ültetik majd el a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai. A fásítást a burkolatépítés és a térbútorok kihelyezése követi majd a téren.

A Blaha Lujza tér felújításának részeként ezekben a napokban előkészítik a további fatelepítést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai. Megérkeztek a gyökércellák, amelyek segítik a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgáljanak a térburkolatnak. Az így ültetett fák gyorsabban nőnek, a jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik – írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ.

November közepén már elültették a fák egy részét (fotó: bkk.hu)

A faültetést a téli időjárásnak megfelelően tervezik, ezt a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése követi. Tartósan fagypont alatti hőmérsékletben nem lehet burkolatot építeni, és növényt telepíteni sem. A szabad ég alatt végzett munkákat akkor lehet folytatni, ha az időjárás-előrejelzés már az éjszakákra is enyhülést mutat, hiszen hiába van nappal jó idő, ha az éjszaka fagy, kárba vész az addigi munka – írja a vállalat.

A térre összesen 80 darab fa kerül, ennek egy részét már novemberben elültették, ahogyan mi is írtunk róla. A térre a Tabánból már átültettek két tölgyfát, a hatvanas évek óta működő Gomba-szökőkutat a felújítását követően, novemberben helyezték vissza. A Nemzeti Színház emlékművét restaurálják. Épül három nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.

A Nemzeti Színház emlékművét novemberben szállították el a restaurátorműhelybe (fotó: bkk.hu)

Egyedi kerékpártámaszokat  helyeznek el, korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást. Emellett az aluljáró szigetelését megújítják, a Rákóczi út – Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, a kereszteződésben három új gyalogátkelőt létesítenek. Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.

Forrás: bkk.hu

Nyitókép: A növénytelepítés előkészítésével folytatódik a Blaha Lujza tér felújítása (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Most komolyan azért nem tetszik sokaknak a Blaha évtizedek óta várt felújítása mert egy számukra nem szimpatikus főpolgármester csinálja? Mi van itt? Hol élünk? Mindegy miről van szó, csak azért is gyűlöljük a másikat?


Az nagyon dicséretes, hogy végre felújítják a Blaha Lujza teret. Az nem tetszik, hogy a Lánchídhoz hasonlóan később, kevesebb műszaki tartalommal és drágábban történik. Az eredeti látványterveken, még volt egy fasor a Rákóczi út vonalában, ezt kispórólták.


A fasor szerintem kifejezetten szerencsétlen helyzeteket teremtett volna. Egyrészt akadályozná ha később a villamost újra szeretnék indítani a Rákóczi úton (fát ugye nem vágunk ki). Másrészt városképileg sem lett volna jó, kitakarta volna a Keleti diadalívének szép látványát a belső szakaszok felől, másrészt a Ferenciek tere tornyait a másik irányból...
A kevesebb műszaki tartalom, és az elszálló költségek sajnos minden önkörmányzati és állami beruházásra jellemzőek, de ez nem mentség, egyetértek...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó