Megújult az ELTE Márton Áron Szakkollégiumának épülete a III. kerület Kunigunda útja 35. szám alatt, az 5 milliárd forintos beruházás során modernizálták az 518 férőhelyes ingatlant, és akadálymentesített férőhelyeket is kialakítottak.

Az átadás kapcsán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az egyetemi oktatás fontos elemének nevezte a kollégiumokat, amelyek tanulási, közösségi és művelődési lehetőségeket is nyújtanak. A miniszter felidézte: 2016-ban döntöttek a Márton Áron Szakkollégium egyetemi integrációjáról, az intézmény az ELTE vagyonkezelésébe került, amely meggyőzte a kormányt az intézmény mintegy 15 milliárd forintos felújításáról. Ennek első eleme volt a budapesti kollégium rendbetétele.

A kollégium felújított és modernizált épülete (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

Borhy László, az egyetem rektora arról beszélt, hogy a magyar szellemi élet egyik értékmegőrző és értékteremtő központjaként elengedhetetlen, hogy olyan körülményeket biztosítsanak, amelyek versenyképessé teszik a kollégiumot a többi szálláslehetőséggel szemben. Hangsúlyozta: a hallgatók a legfontosabbak, „az ő oktatásuk, fejlődésük a jövőnk záloga".

Modern kollégiumi szobákat alakítottak ki (fotó: Épkar Zrt.)

Az oktatás mellett elengedhetetlennek nevezte, hogy korszerű és kényelmes elhelyezést biztosítsanak a hallgatóknak az egyetemi éveik idejére. Rámutatott, hogy sokan az egyetemi éveiket megkezdve szakadnak el a családjuktól, kezdik meg önálló életüket.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja arról beszélt, hogy az elmúlt években az ELTE összes kollégiumában voltak fejlesztések, nagy részükben gépészeti illetve energetikai felújításokat végeztek, amelyek egyben éves szinten százmilliós megtakarítást jelentenek az intézmény számára, emellett a beruházások környezeti hatásait is fontosnak nevezte.


Akadálymentes szobákat is kialakítottak (fotó: Épkar Zrt.)

A Márton Áron Szakkollégiummal összefüggésben azt emelte ki: az intézményben családbarát szobákat is kialakítottak, a beruházás második ütemében a sportolást, a közösségi életet elősegítő fejlesztések lesznek, színpadot is építenek.
 

Forrás: MTI

Nyitókép: Felújították az ELTE Márton Áron Szakkollégiumának budapesti épületét (fotó: Épkar Zrt.)