Hétfőn Óbudán ünnepélyes keretek között átadták a Don Bosco Szalézi Társasága új oratóriumi épületét, illetve a szomszédságában a rend magyarországi tartományfőnökségét is. Az átadón a szalézi rend magyarországi tartományfőnöke mellett részt vett az esztergom-budapesti érsek és a pénzügyminiszter is – adta hírül az MTI.

Az oratóriumhoz szervesen illeszkedik a tartományfőnökség, így egy épületegyüttest alkotnak (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A háromszintes oratóriumi épületben kialakítottak egy átriumot, egy 150 fő befogadására képes előadótermet, illetve egy mobilfallal leválasztható kisebb konyhát is. Ezek mellett még megtalálható hét közösségi szoba és egy nagyobb, emeleti terasz is. Továbbá szintén itt találhatóak az udvari közösségi terek (játszótér és sportpálya) kiszolgálására kialakított öltözők és vizesblokkok is. Ebben az épületben a szaléziak fiatalokat fognak korrepetálni, illete szociális jelleggel 40-50 fiatalnak fognak biztosítani reggelit és vacsorát.

Az udvaron a fiatalok sportolhatnak, míg nyáron napközis táboroknak lesz a színhelye. A tartományfőnökség új épületét összekapcsolták az oratóriummal, így több mint 2100 négyzetméteres alapterületű épületegyüttes jött létre. A tartományfőnökségben a földszinten egy konferenciaterem, míg az emeleten tíz iroda kapott helyett. Az alagsorban a raktárak, a gépészeti és egyéb kiszolgálóhelyiségek lettek kialakítva. A tartományfőnökség központi szerepet tölt be a rend életében, mivel a rend innen irányítja az országban található szalézi intézményeket.

A tervezők igyekeztek megfelelni a modern kor elvárásainak (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A szalézi rendet Bosco Szent János alapította 1859-ben Torinóban a fiatalok nevelésére és tanítására. Hazánkban 1913-ban jelentek meg az első szalézi szerzetesek. A második világháborút követően az óbudai központjukat államosították, működésüket nem folytathatták tovább. Csak a rendszerváltozást követően kapták vissza ingatlanjaikat, és tudták folytatni a küldetésüket – tudható meg az MTI közleményéből.

Forrás: MTI

Nyitókép: A szalézi rend új oratóriumi és tartományfőnökségi épületegyüttese Óbudán (Fotó: MTI/Kovács Attila)