A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotának igazi nagy, nemesi múltja van, ugyanis megfordult itt Mária Terézia, zongorázott itt Liszt Ferenc, az 1848–49-es szabadságharcot követően vacsorázás közben itt fogták el Batthyány Lajost, és egy bálon megjelent itt Ferenc József is. A klasszicista stílusú épület fénykora az 1830-as évektől alig húsz éven át tartott. Ebben az időben Károlyi György, Szatmár megye főispánja birtokolta a gyönyörű palotát. Az ő megbízásából zajló építkezések során alakult ki – fő vonalakban –  az épület mai külseje: Anton Pius Riegel és Heinrich Koch bécsi építészek terveit először Hofrichter József, majd Pollack Mihály irányításával valósították meg 1835-ig. 

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak helyet adó Károlyi-palota1960-ban (Fotó: Fortepan/Bojár Sándor felvétele)

A Petőfi Irodalmi Múzeum napjainkban (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Károlyi György unokája, Károlyi Mihály, Magyarország későbbi miniszterelnöke 1910-ben le akarta volna bontani a palotát, hogy a helyére bérházak épülhessenek. Ez szerencsére nem valósult meg, hiszen akkor a létesítmény jelenleg sem működne irodalmi múzeumként, márpedig 1957-től ezt a funkciót tölti be. Az épület 1998 és 2000 között már átesett egy teljes körű felújításon Kőnig Tamás és Wagner Péter tervei alapján, ám most, 22 évvel később újabb korszerűsítést és átalakítást igényel.

A Károlyi-palota belső tere 1947-ben (Fotó: Fortepan/Magyar Nemzeti Galéria/Adattári Gyűjtemény)

Az átalakításokról szóló sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) mostani megújulása magában foglalja a közönségforgalmi terek, a kiállítóterek és az állandó Petőfi Sándor-kiállítás újragondolását is. Emellett a palota udvarát egybenyitják a Károlyi-kerttel, felszámolják az udvaron található parkolót, a zöld területeket növelni fogják, és egy szabad átjárású passzázs biztosítja majd a gyalogosoknak, hogy a Múzeum körút felől át lehessen jutni az Egyetem térre.

Össze fogják nyitni a palotaudvart a Károlyi-kerttel (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Az épület és kert látványterve (Fotó: PIM) 

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint erre a fejlesztésre azért van szükség, hogy a múzeum lépést tarthasson más épületek – például a Magyar Zene Háza –  innovatív fejlesztéseivel, és hogy az intézmény az információt, a tudást a lehető legeredményesebben juttathassa el a látogatóknak. Erre remek alkalmat ad az egyik legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója. 

A bejárati rész látványtervei (Fotó: PIM)

A leglátványosabb változás a palota és a kert egybenyitása lesz (Fotó: PIM)

Árvai András építész elmondta, hogy a fejlesztés leglátványosabb változása a palotaudvar és a kert újbóli egybenyitása, illetve az újonnan épülő passzázs lesz majd. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az emberek sokkal egyértelműbben látni fogják már a kapualjban, hogy itt irodalmi múzeum működik, és a bejárati rész mellett kialakított új kávézó, illetve múzeumi bolt is csalogató lesz.

Az apróbb, de fontos változások pedig magukba foglalják például az akadálymentes megközelítést új lift kiépítésével, a kiállítóterek padlóinak, falainak és mennyezetének renoválását, több terem egybenyitását és a teremőrök éjjeli szobájának kiépítését is. Mind a múzeum dolgozói és látogatói, mind az új ösvényen áthaladók minőségi szolgáltatásban fognak részesülni. 

A bejárati rész mellett kialakított új kávézó látványterve (Fotó: PIM)

Az ajándéküzlet látványterve (Fotó: PIM)

Remeczki Rita tájépítész úgy fogalmazott, hogy a kerttervezési feladatnak két fő igénynek kellett megfelelnie, mely magába foglalja a kert bevonását a múzeum életébe, illetve a palota történelmi kapcsolatának helyreállítását a Károlyi-kerttel. Az egybenyitott teret világos, mészkő burkolatok fedik majd, és a berendezési tárgyak is hasonló színűek lesznek. A kétszáz fő befogadására képes kertben kialakítanak kisebb olvasótereket is, ahol akár a közeli intézményekből idejáró egyetemisták is tanulhatnak majd, elvonulva a városi nyüzsgés elől. Petőfi szobrát a park ellentétes oldalára tervezik áthelyezni. A zöld területeket – a vadgesztenyesort meghagyva –  nagymértékben növelni fogják négyévszakos, dekoratív növényekkel.

Kisebb olvasóteret is kialakítanak majd (Fotó: PIM)

Petőfi szobrát a kert másik oldalára helyezik át (Fotó: PIM)

Vas Bottyán, a Petőfi Irodalmi Múzeum műszaki vezetője felelt az épületben zajló gépészeti átalakításokért. Kiemelte, hogy a múzeumnak helyet adó klasszicista műemlék épületnek szigorú szabályoknak kell megfelelnie, így precíz, összehangolt munkát és tervezést igényelt a felújítás. Fenntarthatósági szempontból fontos, hogy a belső közmű- és elektromos hálózat teljesen megújul, illetve energiatakarékos LED-világításba fog borulni a palota.

Egy újonann épülő passzázs fogja átvezetni a gyalogosakat a Múzeum körút felől az Egyetem térre (Fotó: PIM)

Az épület belső tere is megszépül (Fotó: PIM)

A felújítás kiemelt beruházásnak minősül, ami azt jelenti, hogy az ügyintézési határidőket lerövidítve igyekszenek elkészülni a munkálatokkal Petőfi Sándor születésnapjára, azaz 2023. január 1-re. A renoválás a magyar kormány 1,8 milliárd forintos támogatásával valósul meg, bár a növekvő anyagárak miatt ez az összeg valószínűleg magasabb lesz. Ez idő alatt a múzeum nem fogad látogatókat, ám a PIM-hez tartozó egyéb kiállítások zavartalanul működnek tovább. 

Nyitókép: A Károlyi-palota főhomlokzata (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)