Hamarosan elkezdődhet az Artistaképző Intézet építése a Nyugati pályaudvar mellett

A cikk angol nyelvű változata: Construction of the Artist Training Institute next to the Western Railway Station may begin soon

Írta: Pestbuda.hu

2022. április 11. 18:00

Megkapta az építési engedélyt az Artistaképző Intézet új központja. Az épület a Nyugati pályaudvar szomszédságában lévő rozsdaövezet egy részére tervezett Nemzeti Cirkuszművészeti Központ részeként valósul meg egy egykori dízelmozdony-javító csarnok átépítésével és kibővítésével.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a Nyugati pályaudvar melletti, a vasút, a Ferdinánd híd, a Podmaniczky utca és az Eiffel tér által határolt rozsdaövezeti terület egy részén fog megvalósulni a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. A Központ részeként fog megépülni a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola új épülete is, amely 2022. április 1-jén kapta meg az építési engedélyt  – derül ki a Fővárosi Kormányhivatal hirdetményéből. 

Az Artistaképző Intézet új épületét egy, a területen álló egykori dízelmozdony-javító csarnok felújításával és kibővítésével fogják megvalósítani az építési engedély szerint. Az így a Teréz körút 55–57. szám alatti telken megvalósuló háromszintes (pince, fölszint, egy emelet) épületben korszerű körülmények között tudja majd folytatni tevékenységét a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola. Az 1950-ben alapított intézet jelenleg a Városligeti fasor 3. alatt működik.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ létrehozásával az a cél, hogy egy világszínvonalú oktatási, művészeti és kulturális központ jöjjön létre Budapesten. A beruházás első lépéseként fog megvalósulni az Artistaképző Intézet új otthona.

Nyitókép: Látványterv az Artistaképző Intézet új épületéről (Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Támogatom, de ha lehet írjuk ki magyarul (is).


Szó volt arról is, hogy a Cirkusz űj épületét is itt építik meg. Szerintem a cirkusz jó helyen van a jelenlegi helyén, legfeljebb felújítani kellene, úgy hogy a ligethez illő régebbi stílusú homlokzatot kapjon.

Válaszok:
persona | 2022. április 12. 09:48

A jelenlegi cirkusz egy rossz minosegu elavult ill. lepusztult epuletegyuttes es mereteiben sem felel meg a szinvonalas cirkuszmuveszet elvarasainak. Mindemellett az allatkertnek egeto szuksege van minden talpalatnyi foldre. A cirkusznak tehat mennie kell a varosligetbol, ez mar eldontott teny.

Válaszok:
persona | 2022. április 12. 09:54

A kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánító kormányrendelet értelmében:

- a beruházással szemben nincs helye településképi véleményezési eljárásnak, nem kell településképi bejelentési eljárást és építészeti-műszaki tervpályázati eljárást lefolytatni.
- a beépítésnek nem feltétele a Lehel utca és a Podmaniczky utca közötti közlekedési kapcsolat biztosítása (ha volt is ilyen, ezek szerint már nem valószínű, hogy lesz).
- az építési területen új építmény elhelyezéséhez nem kell figyelembe venni a be nem építhető és közcélú zöldfelületi részeket, a tervezett gyalogoskapcsolatot és a tervezett közforgalmú vasúti nyomvonalat.

https://tervlap.hu/cikk-nezet/..

Ilyen diktatórikus módon működik Budapest elarctalanítása a környezetétől idegen kakukkfióka épületekkel. A politikus gyakran esztétikai fogyatékos és érdekdiktátor. Az építész meg képtelen kigyógyulni a konstruktivizmus-funkcionalizmusfertőzésből.
Az épület az üvegkupola ellenére beleillik a második világháború utáni SIVÁRIZMUS stílusba, aminek a jellemzője, hogy hiányzik róla minden, ami emberközelivé teszi az épületeket, - a növényi és alakos díszítés, -faragott, vagy kovácsolt díszek, mozaikok, maratott üvegek, stb. Hiányoznak a díszítésekkel hangsúlyozott, lélekvidámító emberközeli épületrészek.
Ez is olyan, mintha egy hatalmas automata gépen készült volna gépek számára.

Rossz rágondolni, hogy a kortárs építészek színvonalára lesilányítva milyen sivár lenne az Országház, az Opera, a Bzilika, vagy Budapest számtalan csodálatos épülete.
Sajnos a környezetidegen, emberidegen „kakukkfióka” épületek egyre-másra szaporodnak, amiknek a látványa a teljesség helyett csak hiányérzetet sugározza.

Remélhetőleg nem angolul lesz felírva a tervrajzon látható CIRCUSCSHOOL szöveg. Ennyire nem kellene megalázkodni!
Ez magyarul CIRKUSZISKOLA!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó