Már szerkezetkészek a Lánchíd kiszélesített aluljárói

A cikk angol nyelvű változata: The widened underpasses of the Chain Bridge are ready

2022. május 27. 18:00

Zajlik a Lánchíd felújítása: már szerkezetkészek a hídfőkben lévő aluljárók, amelyeket a munkák során kiszélesítettek, így a jövőben mind a pesti, mind a budai oldalon kényelmesen elférnek majd egymás mellett a gyalogosok és a kerékpárosok. Ezzel párhuzamosan folyik híd a függesztőorsóinak vizsgálata is.

Már szerkezetkész állapotban vannak a felújítás alatt álló Lánchíd budai és pesti hídfőjében lévő aluljárók – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján megjelent hírből. Mint írják, a betonozási, vasszerelési és szigetelési munkák után a budai hídfőben lévő aluljáróban már a burkolat alatti elektromos védőcsövek lefektetését is elkezdték a szakemberek.

Kiszélesítették a hídfőkben lévő villamos-aluljárókat, így beláthatóbbá és biztonságosabbá váltak (Fotó: BKK)

A pesti és a budai oldalon lévő villamos-aluljárók keresztmetszetét jelentősen megváltoztatták, a korábban kör alakú átjárók az átalakítás következtében már inkább téglalap alakúak lettek. Ezzel együtt tágasabbá, így beláthatóbbá és biztonságosabbá váltak.

Kiszélesítették a pesti oldalon lévő gyalogos-aluljárót és a budai oldalon lévő biciklis-aluljárót is (Fotó: BKK)

Ezek mellett kiszélesítették a budai hídfőben lévő, korábban három méter széles kerékpáros-aluljárót négy méterre. A pesti oldalon lévő gyalogos-aluljárót pedig több mint négy méterre szélesítették ki. Ennek köszönhetően a felújítást követően a budai oldalon a gyalogosok, míg a pesti hídfőben lévő aluljáróban a kerékpárosok is tudnak majd közlekedni. Ahogyan az a BKK oldalán megjelent hírben is olvasható, a védőcsövek bevezetése után elkezdődhetnek majd a villanyszerelési és építészeti munkák. Az aluljárók oldalfalaira kéregpanel burkolat kerül majd fel.

Ha szükséges, az eredeti tervek alapján újragyártott orsókra cserélik ki a régieket (Fotó: BKK)

Ezzel párhuzamosan halad a függesztőorsók vizsgálata is. Kiemelten fontos a szerepük, hiszen ezek kötik össze a láncokról leérkező függesztőrudakat a híd kereszttartóival. A felújítás során a szakemberek kijelölték azokat az elemeket, amelyeket kivesznek, és a Budapesti Műszaki Egyetem szakértői segítségével megvizsgálnak. Amennyiben indokolt, a régi orsókat a terveknek megfelelően legyártott újakra cserélik le. Az orsók a vizsgálatához (pontosabban az ahhoz szükséges eltávolításukhoz, majd visszahelyezésükhöz) rendkívül nagy odafigyelés szükséges, hiszen egy ilyen elem 10-12 tonnányi terhet visel, és figyelni, kell, nehogy megváltozzon a rudak terhelése – derül ki a BKK híréből.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: Már szerkezetkészek a Lánchíd hídfőiben lévő aluljárók (Fotó: BKK)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Lánchíd felújítása már kész lenne, ha az erdeti terveket elfogadta volna a Főváros. Így egy évvel később, és 5 milliárddal drágábban készül el. Ráadásul az Alagút felújítása elmarad. Gratulálok!


Lesz mit újra összefirkálni...

Válaszok:
persona | 2022. május 30. 23:27

Na ennek kene valahogy meg az irmagjat is kiirtani. Keves dolog van ami annyira ki tud hozni a sodrombol mint a fujkalos taknyok tevekenysege. Kulonosen amikor muemleki kornyezetben muvelik ezt a primitiv dedos idotoltest. Nem tudom elkepzelni mifele elkotelezettsege lehet a hazaja irant annak aki ebben leli oromet...

Válaszok:
Énvagyok | 2022. június 1. 21:55

Minden szóval egyetértek. Az utolsó mondat pedig igazi költői kérdés :) A válasz pedig prózai: semmi


Sajnos úgy néz ki, hogy ezek a szélesebb aluljárók is tele lesznek szarva. Ha a Blaha Lujza téren -ott tényleg nagy a forgalom- oda tudnak csinálni, akkor ezekben a kisforgalmú aluljárókban bokáig fog érni az ürülék.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó