A keddi ünnepségen a 62 magyar hallássérült sportoló nevét tartalmazó falat Balogh-Madár Emese, az V. kerület alpolgármestere, Tapolczai Gergely, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke leplezték le – írja az MTI.

Balogh-Madár Emese kiemelte: a park igazi közösségi tér, ahol mindenki megtalálja a szabadideje eltöltéséhez megfelelő helyszínt, ugyanakkor emlékpark is egyben. „Mi, belvárosiak büszkék vagyunk arra, hogy sikerült egy olyan emlékhelyet létrehozni, amely a magyar sportsikerek, olimpikonok, paralimpikonok és immár siketlimpikonok teljesítménye előtt is tiszteleg. Az emléktáblára egytől egyig olyan sportolók nevei kerülnek fel, akik bebizonyították: hittel, elhivatottsággal, lélekkel küzdve bármilyen cél elérhető. A tehetség, a kitartás, az emberi nagyság, az akaraterő és a küzdelem példaképei ők” – fejtette ki az alpolgármester.

 Az V. kerületi Olimpia Parkban található emlékfalak bemutatják a magyar sportsikereket, az olimpikonok, paralimpikonok és immár siketlimpikonok teljesítményét (Fotó: Google)

Tapolczai Gergely hangsúlyozta: régóta várt erre a pillanatra a siketsport-társadalom. Felidézte, minden év június másodika a magyar siketsport napja, az 1924 óta megrendezett siketlimpiákon 1928-ban született meg az első magyar arany, azóta hat sportágban összesen 53 aranyérmet nyertek a magyar sportolók.

„Hatvankét hallássérült sportoló neve áll a falon, aki dicsőséget szerzett Magyarországnak az aranyérmes ép- és parasportolók mellett. Bízom benne, hogy a közeljövőben, az elkövetkező évtizedekben mindhárom fal névsora hosszabb és hosszabb lesz” – szögezte le a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke. Rámutatott: két hete ért véget a 24. siketlimpia a brazíliai Caxias do Sulban, ahol nyolc éremmel zárt a magyar küldöttség: a négy-négy ezüst- és bronzéremmel a dobogós helyek tekintetében ez volt a legeredményesebb szereplés az 1973-as malmői játékok óta, akkor 12 éremmel tért haza a küldöttség.

Brazíliában a sportlövő Biatovszki Míra bizonyult a csapat legeredményesebb sportolójának egy ezüst- és két bronzéremmel, rajta kívül a kerékpározó Földi Bence, a teniszező Máthé Gábor és a Mihályi Ferenc, Boros Imre, Bojtor Szabolcs összeállítású tájfutó váltó lett második, míg a cselgáncsozó Ötvös Patrik és az úszó Zsilinszki Orsolya harmadikként zárt számában.

A hallássérültek globális seregszemléjét négyévente rendezik meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: Tapolczai Gergely, a Magyar Halássérültek Sportszövetségének elnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Balogh-Madár Emese, az V. kerület alpolgármestere a 62 magyar hallássérült sportoló nevét tartalmazó Siketlimpiai Bajnokok Falának avatóünnepségén a fővárosi Olimpia Parkban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)