Megnyílt a Szépművészeti Múzeum impozáns Barokk Csarnoka

A cikk angol nyelvű változata: The imposing Baroque Hall of the Museum of Fine Arts has opened

2022. június 3. 16:30

A Reneszánsz Csarnok, valamint a Román Csarnok mellett a most felújított, csaknem 800 négyzetméteres Barokk Csarnokot is birtokba veheti holnaptól a nagyközönség. Az építészeti stílusokat megjelenítő, historizáló három nagy múzeumi tér utoljára 80 éve volt egyidejűleg nyitva.

Csaknem 80 év után újra látogatható a Szépművészeti Múzeum három, a legfontosabb építészeti stílusjegyeket megidéző impozáns nagy csarnoka. A Reneszánsz, valamint a 2018-ban az átfogó rekonstrukciónak köszönhetően megnyílt Román mellett péntektől a most felújított, csaknem 800 négyzetméteres Barokk Csarnokot is birtokba veheti a nagyközönség. 

A most megnyílt Barokk Csarnok a múzeumi épület átfogó felújításának és modernizációjának köszönhetően újult meg. Az intézmény városligeti szárnyának felújítása ezzel gyakorlatilag befejeződött, az épület rekonstrukciójának utolsó szakaszában a múlt év végén a Régi Képtár XVII. századi, tavasszal pedig a XVIII. századi művészetet bemutató kiállítóterei nyíltak meg a látogatók elől.

A felújított, csaknem 800 négyzetméteres Barokk Csarnok június 4-től látogatható (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

A most megnyílt múzeumi térben mintegy negyven, a csarnok építészeti stílusához kapcsolódó szobrot és domborművet is megcsodálhatnak a látogatók, köztük az itáliai öntőműhelyek kisbronzait, valamint velencei mesterek márványból és fából faragott remekműveit. A szobrok mellett a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő itáliai, spanyol és német kollekcióból kiválasztott közel harminc festménnyel is találkozhat itt a közönség, ezeken a műtárgyakon keresztül a barokk festészet stiláris sokszínűségéről és tematikus gazdagságáról kaphatnak képet a látogatók.

A csarnok a II. világháborúban megsérült, később raktárként használták (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

A három nagy múzeumi tér utoljára 80 éve volt egyidejűleg nyitva. Ekkor, a II. világháborúban, Budapest ostromakor a Román Csarnok megsérült, lezárták, később raktárként használták, csak 2018-ban nyílt meg a látogatók előtt, az elmúlt években azonban a felújítás alatt lévő Barokk Csarnokot nem láthatta a közönség.

A Szépművészeti 2015-ben kezdődő felújítását és modernizációját 2020-ban a legjelentősebb európai műemlék-helyreállítási díjjal, az Europa Nostra díjjal ismerték el.

A barokk festészet kiemelkedő itáliai, spanyol és német kollekcióból választott remekművei is láthatóak itt (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum építészeti stílusokat megjelenítő, historizáló belső terei – a Román, a Reneszánsz és a Barokk Csarnok – közül a barokk művészetet bemutató csarnok idézi fel a korban hozzánk legközelebb álló stílust. Az eredeti tervek szerint ennek a térnek nemcsak a kialakítása emlékeztetett volna a XVII–XVIII. század művészetére, de az ebben a korszakban készült híres szobrok gipszmásolatai is ide kerültek volna. A Barokk Csarnok belső dekorációjának tervezése során az is felmerült, hogy a Román és Reneszánsz Csarnokhoz hasonló díszes festést kapjon. Ez végül nem valósult meg, csak az aranyozott stukkódekoráció készült el, és a barokk szobrok másolatainak beszerzése is elmaradt.

Szobrokat és domborművet is megcsodálhatnak a látogatók​ (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Így a tér kezdetben nem is kiállítótérként, hanem a gipszmásolatok és modern szobrok raktáraként működött. A II. világháború után a csarnok középső részében XIX. és XX. századi szobrokból rendeztek tárlatot, a pillérek mögötti körfolyosót – paravánnal leválasztva – raktárnak és közlekedőnek használták.

A következő évtizedekben ismét raktárként funkcionáló teret a múzeum korábbi, 1987-ben elkezdett, kisebb léptékű rekonstrukcióját követően eredeti barokk festményekkel és szobrokkal berendezve 2000-ben nyitották meg. A 2015-ben indult átfogó múzeumrekonstrukció során a termet újból felújították, és a most megnyílt csarnok a barokk festmények és szobrok újrarendezett kiállításának is ottont ad.

Forrás: Sajtóközlemény

Nyitókép: Megnyílt a Szépművészeti Múzeum felújított, impozáns Barokk Csarnoka (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Szépek ezek az impozáns csarnokok, de nagyon üresnek tünnek. Nem csak a szélső falakon lehetne elhelyezni műalkotásokat, hanem a csarnokban is. A román csarnok, pl. nagyon alkalmas lenne a gótikus szárnyasoltárok bemutatására, amelyek a buavári palota felújítása után, úgyis elkerülnek onnan.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó