A Fiumei úti sírkertben avattak emléktáblát Jókai Anna tiszteletére

A cikk angol nyelvű változata: A memorial plaque was unveiled in honor of Anna Jókai in the tomb garden on Fiumei road

2022. június 8. 17:00

Jókai Anna halálának ötödik évfordulóján avatott emléktáblát a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben. A nemzeti emlékhelyen nemcsak tábla, de mostantól a főbejáratnál található tér is őrzi a kilencven éve született író nevét, aki a Nemzeti Kegyeleti Bizottság első elnöke volt.

Jókai Anna halálának ötödik évfordulója alkalmából kedden emléktáblát avattak a Fiumei úti sírkertben, ahol mostantól a főbejáratnál található tér is a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság első elnöke nevét viseli – közölte a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az MTI-vel.

A közlemény szerint Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az avatóünnepségen hangsúlyozta, hogy Jókai Anna példaértékűt alkotott a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) – a kezdetekben: Nemzeti Kegyeleti Bizottság – első elnökeként. Elindította a Nemzeti Sírkert védettséggel járó feladatait, kidolgozta az ehhez kapcsolódó szabályozásokat és eljárásokat. Közreműködött a nemzeti gyászról szóló kormányrendelet kidolgozásában. Elnöklete alatt létesült Bethlen István és József Attila síremléke, és ez időszak alatt újult meg Deák Ferenc mauzóleuma is a Fiumei úti sírkertben – tette hozzá Móczár Gábor.

Jókai Anna halálának ötödik évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a Fiumei úti sírkertben (Fotó: NÖRI)

„Jókai Anna mindig azért küzdött következetesen, hogy mindaz, ami a múltunkban fontos vagy lényeges volt, az valamilyen módon meg legyen örökítve. Jókai Anna számára fontos volt a hazaszeretet, a magyarság, a hit, az erkölcs” – idézi a NÖRI közleménye a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) elnökhelyettesét. Mint Szakály Sándor kiemelte, Jókai Anna a bizottság elnökeként azért dolgozott, hogy mindenki, aki ehhez a nemzethez tartozott és maradandót alkotott, megmaradjon az emlékezetünkben.

Jókai Anna 2017. június 5-én, életének 85. évében hunyt el. Az NEKB elnöki tisztségét 2000 és 2006 között töltötte be.

Forrás: MTI

Nyitókép: Jókai Anna tiszteletére avattak emléktáblát a Fiumei úti sírkertben (Fotó: NÖRI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó