A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén védetté nyilvánította a nagytétényi Duna-partot. A döntés a XXII. kerületben az M0-s körgyűrű Deák Ferenc hídjától Érd közigazgatási határáig terjedő Duna-parti szakaszt érinti. Itt összesen mintegy 4,7 kilométer hosszú hullámtér található, amelynek jelentős része ártéri erdő, de itt található a kiemelkedő értéket képviselő Duna-rét, valamint egy kis öböl is, amely jelentős vizes élőhelynek számít. Az 53 hektáros terület Budapest egyik utolsó természetes Duna-parti szakasza.

A főváros egyik utolsó természetes Duna-parti szakasza (Fotó: Főkert)

A fővárosi képviselők egyhangú döntéssel nyilvánították helyi jelentőségű védett természeti területté a partszakaszt. A közgyűlés döntését Budafok-Tétény polgármestere ma videóban értékelte.

Karsay Ferenc közölte: a védetté nyilvánítás azt jelenti, hogy a védett területre vonatkozó szabályok betartatásáért ezentúl Budapest felel, elmondása szerint erre van is természetvédelmi őrhálózata a fővárosnak.

„Kicsit tartok tőle, hogy a Tétényi-fennsík sorsára juthat ez a terület is” – mondta a polgármester, hiszen a Tétényi-fennsík is hasonló jogállású terület, ott is Budapest főváros felügyeli a védettséget, „és nekünk általában az marad, hogy lakossági kezdeményezésre szedjük a szemetet, mert a környező települések lakói előszeretettel használják bizonyos részeit szemétlerakónak”.

Nem épülhet kerékpárút a területen, és kikötőt sem lehet kialakítani a Duna-parton (Fotó: Főkert)

A polgármester videójából kiderült, hogy a védetté nyilvánított nagytétényi Duna-part továbbra is használható kutyasétáltatásra, és a biológiai szúnyoggyérítést is engedélyezte a fővárosi rendelet. Az viszont szerinte sajnálatos, hogy kerékpárút itt nem épülhet.

A másik hátránya a védetté nyilvánításnak, hogy nem lehet a területen csónakházat és kerékpáros-pihenőt sem építeni. Ám az egyik legnagyobb fájdalom Karsay Ferenc szerint az, hogy állandó kikötőhelyet sem lehet kialakítani hajók és kishajók számára. „Minden változtatás a jelenlegi körülményekhez képest tilos” – tette hozzá a polgármester, aki a Fővárosi Közgyűlés tagjaként maga is a védetté nyilvánítás mellett szavazott. Ám azt az ígéretet kapta a fővárostól, hogy a döntést a tapasztalatok birtokában felül fogják vizsgálni, ha szükséges.

Nyitókép: A nagytétényi Duna-part egyik szakasza (Fotó: Főkert)