Felavatták a Petőfi család felújított síremlékét

2022. június 11. 15:30

Felavatták a Petőfi család megújult síremlékét szombaton a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben. A sírban Petőfi Sándor szülei, Petrovics István és Hrúz Mária, felesége, Szendrey Júlia, gyermekük, Petőfi Zoltán, valamint a költő öccse, István nyugszanak.

Felavatták a Petőfi család megújult síremlékét szombaton a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben – írja az MTI.

„Emlékművek nem a hősöknek kellenek, hanem nekünk, kései utódoknak, akik meg akarunk őrizni, helyre akarunk állítani, életre akarunk hívni minél többet abból, amit Petőfi Sándor életműve megtestesít, és a mának üzen. Emlékeznünk kell, hogy értsük a szabadság értékét” – mondta avatóbeszédében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Petőfi család megújult síremléke a Fiumei úti sírkertben az avatás napján, 2022. június 11-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója kiemelte: Petőfi mindenütt ott van, ahol magyarok vannak, és ott lesz, amíg a magyarság megmarad. Rákay Philip, a síremlék felújításának mecénása szerint a múlt tisztelete és emlékezete nélkül lehet élni, csak nem érdemes. A Petőfi család 1911-ben emelt síremlékében nyugszanak Petőfi Sándor szülei, Petrovics István és Hrúz Mária, felesége, Szendrey Júlia, gyermekük, Petőfi Zoltán, valamint a költő öccse, István.

Forrás: MTI

Nyitókép: Felavatták a Petőfi család felújított síremlékét (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó