Új parkolási rendszert vezetnek be Budapesten

A cikk angol nyelvű változata: A new parking system is being introduced in Budapest

2022. június 29. 14:00

Négy zónatípusból álló, új parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, nő a fizetős övezetek területe, és emelkednek a parkolási díjak is. Az új szabályozás szeptember 5-től lép életbe.

A jelenlegi 27-féle parkolási zóna helyett négy zónatípusból álló parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is – döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés többsége az MTI közlése szerint.

A közgyűlés 22 igen szavazattal és 7 nemmel fogadta el az új parkolási rendeletet, eszerint a főváros területén négy zónát határoznak meg, az A jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C zónában 300 forint 8-18 óra között, a D zónában pedig 200 forint 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D zónában ez nincs korlátozva.

Négy zónatípusból álló parkolási rendszer lesz szeptembertől Budapesten (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A jelenlegi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozognak. Az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba. Az új parkolási rendszer részeként információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz–KDNP-frakció módosító javaslatát, miszerint hasonlóan a II. és VI.  kerületben 2010 óta működő gyakorlathoz, 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban. A frakció indoklása szerint azért kezdeményezték a módosítást, hogy a szülők nyugodtan bekísérhessék a  gyerekeiket az iskolába, óvodába.

Forrás: MTI, pestbuda.hu

Nyitókép: Új parkolási rendszert vezetnek be a fővárosban​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


... (Ide mindegyik autótulajdonos írja be amit gondol. Biztos, hogy csak kipontozva lehetne leírni a véleményeket.)Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó