A budai Vár felújítása részeként megújuló nyugati kertekben az öreg, beteg, kártékony és invazív gyomfák helyére új, értékes és nemes példányokat ültetnek – közölte a Várkapitányság kommunikációs irodája pénteken az MTI-vel.

A Várkapitányság az MTI-hez eljuttatott közleményében V. Naszályi Márta I. kerület polgármester pénteki kijelentéseire reagált, a kerület vezetője  sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól, és szerinte veszélyeztethetik a Vár mélyén levő barlangpincerendszert is.

Látványterv az újjáépítés előtt álló Fehérvári rondelláról és a nyugati kertekről (Forrás: Várkapitányság)

A Várkapitányság a közleményében azt írta, hogy a nyugati kertek megújításáról már többször tájékoztatták a polgármestert és a Várban élőket, a témáról szóló lakossági fórumon részletesen is ismertették elképzeléseiket. „Végleges terveinket a lakókkal és az önkormányzattal együtt, közösségi tervezésben alakítottuk ki” – rögzítette a kommüniké az MTI jelentése szerint.

A Várkapitányság azt is közölte, hogy a történelmi hagyományoknak megfelelően a Fehérvári rondellára látogatókat zömében invazív gyomfákkal benőtt, lepusztult terület helyett mindenki számára nyitott közpark és egy rendezett szőlős- és gyümölcsöskert fogadja majd akadálymentes sétautakkal, árnyas pihenőhelyekkel, egy világvárosi kert családias hangulatával. Mint kiemelték, a nyugati kertek zöldebbek lesznek.

Az Ellyps sétányon is megújult a növényvilág (Forrás: Várkapitányság)

„Hetven gyümölcsfát ültetünk, több mint 7000 négyzetméter zöldfelületet varázsolunk újjá, amelynek így a nagysága és a minősége is jelentősen javulni fog” – idézi a Várkapitányság közelményét az MTI. A terület zöldrehabilitációjakor minden lehetséges esetben az egészséges és értékes fákat átültetjük – olvasható a közleményben, amely kitért arra is, hogy a megújuló terület karbonelnyelő képessége is jóval nagyobb lesz a mostaninál.
„Így nemcsak a városrész levegője lesz tisztább, hanem a budai Vár mikrokörnyezetének zöldítéséhez is hozzájárulnak a munkálatok” – összegzett a Várkapitányság.

A megújuló terület alatti új várgarázsban a másik kettőhöz hasonlóan bárki tud majd parkolni, a Várban élők és az ott dolgozók is, így a környéken lakók számára mérséklődik az autók okozta terhelés – tartalmazza a Várkapitányság közleménye.

Forrás: MTI

Nyitókép: A megújuló nyugati kertekben az öreg, beteg, kártékony és invazív gyomfák helyére új, értékes és nemes példányokat ültetnek a budai Várban (Forrás: Várkapitányság)