Az öreg, beteg gyomfák helyére új példányokat ültetnek a budai Várban

2022. augusztus 26. 21:00

Mindenki számára nyitott közpark és rendezett szőlős- és gyümölcsöskert fogadja majd a látogatókat a budai Várban, a Fehérvári rondella alatti kertekben a mai lepusztult terület helyett. Világvárosi kertet építenek akadálymentes sétautakkal, árnyas pihenőhelyekkel, nemes fákkal – közölte a Várkapitányság.

A budai Vár felújítása részeként megújuló nyugati kertekben az öreg, beteg, kártékony és invazív gyomfák helyére új, értékes és nemes példányokat ültetnek – közölte a Várkapitányság kommunikációs irodája pénteken az MTI-vel.

A Várkapitányság az MTI-hez eljuttatott közleményében V. Naszályi Márta I. kerület polgármester pénteki kijelentéseire reagált, a kerület vezetője  sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól, és szerinte veszélyeztethetik a Vár mélyén levő barlangpincerendszert is.

Látványterv az újjáépítés előtt álló Fehérvári rondelláról és a nyugati kertekről (Forrás: Várkapitányság)

A Várkapitányság a közleményében azt írta, hogy a nyugati kertek megújításáról már többször tájékoztatták a polgármestert és a Várban élőket, a témáról szóló lakossági fórumon részletesen is ismertették elképzeléseiket. „Végleges terveinket a lakókkal és az önkormányzattal együtt, közösségi tervezésben alakítottuk ki” – rögzítette a kommüniké az MTI jelentése szerint.

A Várkapitányság azt is közölte, hogy a történelmi hagyományoknak megfelelően a Fehérvári rondellára látogatókat zömében invazív gyomfákkal benőtt, lepusztult terület helyett mindenki számára nyitott közpark és egy rendezett szőlős- és gyümölcsöskert fogadja majd akadálymentes sétautakkal, árnyas pihenőhelyekkel, egy világvárosi kert családias hangulatával. Mint kiemelték, a nyugati kertek zöldebbek lesznek.

Az Ellyps sétányon is megújult a növényvilág (Forrás: Várkapitányság)

„Hetven gyümölcsfát ültetünk, több mint 7000 négyzetméter zöldfelületet varázsolunk újjá, amelynek így a nagysága és a minősége is jelentősen javulni fog” – idézi a Várkapitányság közelményét az MTI. A terület zöldrehabilitációjakor minden lehetséges esetben az egészséges és értékes fákat átültetjük – olvasható a közleményben, amely kitért arra is, hogy a megújuló terület karbonelnyelő képessége is jóval nagyobb lesz a mostaninál.
„Így nemcsak a városrész levegője lesz tisztább, hanem a budai Vár mikrokörnyezetének zöldítéséhez is hozzájárulnak a munkálatok” – összegzett a Várkapitányság.

A megújuló terület alatti új várgarázsban a másik kettőhöz hasonlóan bárki tud majd parkolni, a Várban élők és az ott dolgozók is, így a környéken lakók számára mérséklődik az autók okozta terhelés – tartalmazza a Várkapitányság közleménye.

Forrás: MTI

Nyitókép: A megújuló nyugati kertekben az öreg, beteg, kártékony és invazív gyomfák helyére új, értékes és nemes példányokat ültetnek a budai Várban (Forrás: Várkapitányság)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Példamutató siker a vári "közösségi tervezés". Eltudnék ilyet képzelni a címlapképen szereplő József főherceg-palota épületén is. Pér éve-évtizede minden építészeti tervezés ilyen volt: beruházó, építész, tervezőiroda, tanács, tervtanács, OMF, ÉM és más szakági tervezők is eleve együtt, közösen terveztek épületeket. Főleg műemléki környezetben álló nagyméretű középületek, állami intézmények esetén.

Válaszok:
vatus | 2022. augusztus 31. 21:56

Ugye ez most gúny? Mert őszinte véleménynek durva lenne!

Válaszok:
belter | 2022. szeptember 3. 10:47

Ez most nem gúny. Se nem gúnyos, se nem durvaság. Ha az időzőjelre kérdez: az építészetelmélet nem ismeri a közösségi tervezés fogalmát. Nem véletlenül: vezető tervező, felelős tervező van vagy a tervezőiroda viszi a vállán az épületet. Lényeg, hogy a várszoknya kertészeti-, tájépítészeti terve egyedülálló eljárással lett kiváló. Én a József főherceg-palota (Korb-Giergl) vita, kritika, valódi építészeti gondolkodás nélkül - és ami fájó teljes hivatali, szakhatósági ellenőrzés nélkül - kapott engedélyt. Ide is pontosan ez a közösségi együttműködő szellem kellett volna valamennyi építész szervezet bevonásával az egykori Közmunkatanács szellemében. Ez a hajó elúszottHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó