Heteken belül megkezdődik az Állatorvostudományi Egyetem István utcai kampuszfejlesztésének első szakasza, az épületek felújítása 2023. második fél évében zárul – közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, a kivitelezési szerződést Sótonyi Péter, az egyetem rektora és Paár Attila, a West Hungaria Bau Kft. cégtulajdonosa és ügyvezető igazgatója írta alá. A nettó 5,2 milliárd forintos beruházás részeként a kampusz Steindl Imre által tervezett épületei közül több is megújul.

Az egyetem 1931-ben (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A kampuszfejlesztés első lépéseként megújuló épületekben működő oktatási egységeket átmenetileg az egyetem Rottenbiller, illetve Bethlen Gábor utcai részlegeiben helyezik el, amelyeket a szükséges mértékben felújítanak – írták. A költözést az oktatás zavartalanságának megőrzése érdekében a téli vizsgaidőszakra tervezik.

Ezekkel a munkákkal párhuzamosan végzik el a közműfejlesztést, majd megkezdődik a patinás B és C épület korszerűsítése, amelyeknél a belső tereket és a homlokzatokat a műemléki értékek megőrzésével újítják fel. A közleményben idézték Sótonyi Pétert, aki a szerződés aláírásakor arról beszélt, az egyetem jövője szempontjából történelmi jelentőségű a kampusz átfogó fejlesztése, amely tovább erősíti az intézmény nemzetközi szerepét. A rektor szerint még eredményesebben csábíthatnak Budapestre neves külföldi tudósokat, ha a 21. század tudományos kutatási elvárásainak is megfelelő feltételeket tudnak számukra kínálni.

Az egyetem tájékoztatása szerint a kivitelezőt nyílt közbeszerzési eljáráson, több ajánlattevő közül választotta ki az Állatorvostudományi Egyetem. Az épületek felújításával együtt rendezik a parkot is, az értékes fákat megóvják, átültetik. Az Állatorvostudományi Egyetem átfogó fejlesztése az üllői haszonállat-klinika kialakításával kezdődött, amellyel a felsőoktatási intézmény klinikai vertikuma teljessé vált – jegyezték meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: Megújul az Állatorvosi Egyetem neoreneszánsz épületegyüttese (Fotó: univet.hu)