Sajnálatos módon már nincs meg az az épület, amelyben 1872 szeptember végén megnyílt a Honvédmenház.  A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett, Soroksári út 114. szám alatti kétszintes ház adományokból épült azzal a céllal, hogy abban az idős, magukat ellátni már nem tudó vagy hadirokkant honvédekről gondoskodjanak. 

Az építkezésre különös módon a két ellentétes oldalon harcoló Kossuth Lajos és Ferenc József is küldött adományt. Az avatás 1872. szeptember 29-én volt, s ezután megkezdődött a rászoruló honvédek beköltöztetése. A menház élén parancsnok állt, aki megtarthatta a szabadságharcban viselt rangját. Az utolsó tiszt 1926-ban, az utolsó honvéd 1928-ban hunyt el.

A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte az épületet (Forrás: Lechner-album, 1938)

Ezt követően a  Honvédmenház még 16 évig állt, ám az 1944-es bombázásokban elpusztult. Most egy kiállításon elevenítették fel a történetét és a veterángondozás témáját.  A Kossuth Lajos elfogyott regimentje. A 48-as veterángondozás és  a Honvédmenház története című tárlat a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös rendezvényeként nyílt meg 2022. október 14-én a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben​, a IX. kerületi Erkel utca 15. szám alatt. 

A kiállítás megnyitója (Fotó: Ferencváros Facebook-oldala)

A kiállítás plakátja

A Honvédmenház lakói a kiállítás egyik tablóján, a fénykép forrása a Vasárnapi Ujság 1899. évi 22. száma

A ferencvárosi tárlaton több mint 200 kiállított tárgy látható, többek között magánlevelek és használati tárgyak. A kiállítás 2023. március 15-ig látogatható.

Forrás: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Ferencváros Facebook-oldala, pestbuda.hu

Nyitókép: A honvédmenház a Vasárnapi Ujság 1908. évi 2. számában