Nyolcvan fát ültetnek a Blaha Lujza térre

A cikk angol nyelvű változata: Eighty trees are planted on Blaha Lujza Square

2022. november 9. 13:30

A felújítás alatt álló Blaha Lujza téren megkezdődött a fák kiültetése: összesen nyolcvan új fát telepítenek a számukra korábban kialakított kazettákba, ezek környezetében a gyökerek növekedését segítő váztalajt építettek ki. Az 1965-ben lebontott, illetve felrobbantott Nemzeti Színházra emlékeztet majd, hogy a térburkolatban megjelenik az épület körvonala, és a teátrum egykori székeire utaló, bordó színű köztéri bútorokat helyeznek el a téren. A felújítás ebben az évben fejeződik be.

Nyolcvan fát ültetnek a megújuló Blaha Lujza térre – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint már kedden megkezdődött a fák kiültetése a térre.

Jelezték: a tér nagy részén – a még elültetésre váró fák környezetében – korábban vízáteresztő fugázással kialakított térkövet, valamint kiskockakő burkolatot építettek, amely alatt mesterséges váztalajt alakítottak ki. Ennek célja, hogy segítse a faveremráccsal körülvett fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítménye legyen a térburkolatnak.

Stockholm faültetési rendszerrel telepítik a fákat a Blaha Lujza téren (Fotó: BKK)

A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm faültetési rendszerrel ültetett fák gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetettek – tájékoztatott a BKK. Hozzátették, hogy a növénykazettákba ültetett fák környezetében folyamatos a növénytelepítés: a kiválasztott cserjefajok változatos levélformájukkal és színükkel erősítik a megújuló tér ligetes jellegét.

A munkák előtt a szakemberek teljes talajcserét hajtottak végre, és alatta agyag vízmegtartó réteget építettek ki. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza tér felszíne alatt tömör sittréteg húzódik, amely az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, valamint világháborús törmelékekből áll – írták.

A növénykazetták körüli térburkolatba ültetik a fákat (Fotó: BKK)

A tér felújítása a tervek szerint még az idén lezárul, jelenleg zajlik a térburkolat lerakása, a közvilágítási hálózat kiépítése és a térbútorok kihelyezése. Hamarosan elhelyezik a növénykazettákra a kis méretű szobrokat, amelyek – utalva az egykor ott álló Nemzeti Színházra – színházi jeleneteket ábrázolnak.

Nem csak ezek emlékeztetnek majd a színházra: a teátrum egykori székeire utaló, bordó színű köztéri székeket és asztalokat helyeznek el, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.

Forrás: MTI

Nyitókép: Nyolcvan fát ültetnek a Blaha Lujza térre (Fotó: BKK)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon dicséretes a 80 fa ültetése, de még jobb lett volna, ha az eredeti látványterveken látható Rákóczi úti fasor is megvalósul. Így 1 évvel később, kevesebb tartalommal, és ráadásul drágábban készül el a tér. (A Lánchídhoz hasonlóan). Gratulálok Kar Geri!

Válaszok:
Sándor | 2022. november 9. 20:37

Nagyon üdvösnek tartom a 80 fa elültetését. Sajnos itt ez csak többletlehetőség lesz a hajléktalanok kakálásához. (Eddig a Rókus kórház hátsó falánál szartak a földre, ezt a saját szememmel láttam.) Egy tényleg biztos, a fáknak nem árt, sőt használ, ha a tövükbe trágyáznak.
Legyünk realisták. A tér törzsközönségét a rendőrség eddig se tudta (nem is nagyon akarta) eltüntetni, és ezek a nem túl szalonképes egyének ezentúl is itt fognak tanyázni.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó