A Budapesti Történeti Múzeum munkatársai a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben kutatták az elmúlt hetekben azt a III. kerületi,  harsánylejtői római villát, illetve környezetét, amely Aquincum utolsó korszakában épült – erről Kovács Olivér számolt be a regeszet.aquincum.hu oldalon.

A cikkből megtudhatjuk, hogy az Aquincum villaövezetében ismert villák többnyire a II. században épültek, és legfeljebb a III. század végéig használták őket, ezért is számít különlegesnek a Harsánylejtőn található épületegyüttes, amely a IV. századra, vagyis az antik településegyüttes utolsó korszakára datálható. Magát a villát egy évtizeddel ezelőtt már azonosították a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei, most egy új beruházást megelőző próbafeltárást folytattak a környezetében. A mostani leletek megerősítették a villa korábbi datálását, valamint egy korábbi császárkori kelta település maradványaira is rábukkantak, amely azonban már biztosan nem létezett a villa építése idején.

A III. század közepén megszaporodtak a külső támadások a Duna túlpartjáról. A lakók ezért fokozatosan elhagyták, többségük a nagyobb biztonságot nyújtó katonaváros falai közé költözött be, így a polgárváros elhagyatottan pusztulhatott – írja a regeszet.aquincum.hu 

Több leletet találtak a harsánylejtői villa falai között (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

Az írásból az is kiderül, hogy Kr. u. IV. századra feltehetően elsősorban nem polgárok, hanem katonák vagy katonai védelmet fizetni tudó előkelők költöztek ki az egykori villaövezetbe. A korábbi épületek közül többet is megerődítettek, s mint a harsánylejtői épületegyüttes is bizonyítja, újat is építettek. Ennek a feltárása során elsősorban a katonasághoz köthető leletekre, tárgyakra bukkantak az elmúlt hetek során. Hogy a harsánylejtői villát meddig lakhatták, nem tudjuk, de feltehetően az V. század elején már senki sem élt a falai között, hiszen a népvándorlás újabb hullámai miatt egyre kevésbé volt biztonságos a hajdan virágzó provincia központja – derül ki a BTM régészeti portálján november 10-én közzétett beszámolóból.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: ​Egy IV. századi római villát tártak fel a régészek Aquincum villaövezetében (Fotó: regeszet.aquincum.hu)