Hétfőtől már az eredeti, nagy körforgalmat használhatják a Clark Ádám téren közlekedők, a hétvégén ugyanis befejeződött a tér helyreállításának első szakasza – írja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése alapján az MTI.

A kivitelező szakemberei a november 19–20-i hétvégén felmarták a Lánchíd felújításához kapcsolódva tavaly májusban kialakított ideiglenes körforgalom aszfaltját, és helyreállították a korábbról ismert „nagy” körforgalom nyomvonalát, emellett geodéziai kitűzésekkel elkezdték a szegélyek és a szigetek visszaépítését.

 A Clark Ádám téren felmarták a tavaly kialakított ideiglenes körforgalom aszfaltját, és helyreállították a „nagy” körforgalom nyomvonalát (Fotó: BKK)

Hozzátették: a legfelső aszfalt kopóréteg – az időjárástól függően – a november 26–27-i hétvégén kerül fel, amikor az útépítési munkák miatt ideiglenesen újra lezárják az átmenő forgalom elől a teret. Ekkor festik fel a burkolati jeleket is az útra.

A virágágyás kialakításához szükséges humusz folyamatosan kerül be a tér közepére, ahová a füvesítés mellett december közepére az első, téli időjárásnak megfelelő növényeket is visszatelepítik majd – írja az MTI.

A Lánchíd kivitelező szakemberei teljesen elbontották a pesti pilont körül ölelő állványzatot, és elkezdték a megújult világítótestek felszerelését, már a helyükre kerültek a pesti és a budai kapuzat alá függesztett kandeláberek. A híd „feldíszítését” hamarosan a pesti oldali és a mederkandeláberek elhelyezésével, majd a pesti korzókorlátok és parti lámpatestek visszaépítésével folytatják.

Folyamatban van a közvilágítás megújítása (Fotó: BKK)

A tervek szerint december közepére a budai oldal díszes bronzkandeláberei is a helyükre kerülnek, amelyeket az elmúlt hónapokban gondos és aprólékos munkával rekonstruáltak és restauráltak a szakemberek. Az első világítóoszlopokat még az átkelő tavaly júniusi teljes lezárásakor emelték le a hídfőről. A Lánchíd felújítása többek között a járdák felújításával és a műemléki elemek rekonstrukciójával folytatódik. A 2021 tavaszán kezdődött felújítás a tervek szerint 2023 őszéig tart – írja a BKK közleménye alapján az MTI.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Clark Ádám téri körforgalom 2020-ban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)