Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása november 29-én, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők – írja az MTI a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye alapján.

A műszaki átadás-átvétel során a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek alaposan átnézik a területet, és ha szükséges, javításokat kérnek. Decemberben még lehetnek kisebb helyszíni munkák, de a Blaha Lujza tér teljes kivitelezése – a Somogyi Béla utca kapcsolódó felújításával együtt – az idén befejeződik.

Lerakták a térburkolatot ​(Fotó: BKK)

Lerakták a térburkolatot, és elültették az összes fát, így a már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa áll a téren. Továbbá befejezték a növénytelepítést a növénykazettákba ültetett fák környezetében, valamint helyére tették az akadálymentes nyilvános illemhelyet.

A már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa áll a téren (Fotó: BKK)

 A Nemzeti Színház emlékművét restaurálták (Fotó: BKK)

Tizenegy kis méretű, úgynevezett mikroszobrot helyeztek el a megújuló téren, a növénykazetták ülőfelületén. A különleges alkotások az egykori Népszínház, majd Nemzeti Színház színészlegendáit mutatják be egy-egy ikonikus szerepükben – olvashatjuk az MTI hirében.

Azonban nem csak a szobrok emlékeztetnek a színházra: a tér az egykori Nemzeti Színház székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokkal és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.

A mikroszobrok a színészeket a szerepeikben, jelmezben ábrázolják (Fotó: BKK)

A mikroszobrok elkészítéséhez egykori fotók és grafikák adtak segítséget, amelyek a színészeket a szerepeikben, jelmezben ábrázolják. A 11 műalkotás között helyet kapott például Blaha Lujza, Fedák Sári, Kassai Vidor és Tamássy József kis méretű szobra is. A mikroszobrokról és a színészekről a Blaha Lujza téri buszváróban elhelyezett tájékoztató táblán olvashatnak majd további érdekességeket – írja az MTI. 

Forrás: MTI

Nyitókép: Még az idén befejeződik a Blaha Lujza tér felújítása (Fotó: BKK)