November 30-án egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester előterjesztését, amely kimondja: szükségesnek tartják a fogaskerekű vasút menetrend szerinti közlekedésének mihamarabbi, de legkésőbb jövő áprilisi visszaállítását, és felkérték a főpolgármestert, szerepeltesse az uniós fejlesztési tervek között a fogaskerekű felújítására és a Normafáig történő meghosszabbítására vonatkozó terveket – írja a hegyvidek.hu.

A testület jóváhagyta azt is, hogy a felújítás ideje alatt úgynevezett igényvezérelt telebusszal biztosítják a környéken élők közlekedését.

Közlik azt is, hogy a Főváros Közgyűlés elfogadta a hegyvidékiek javaslatát, és szavát adta arra, hogy nem szünteti meg a fogaskerekűt – kommentálta a döntést Fonti Krisztina alpolgármester. Hozzátette: a főpolgármester ígéretet tett arra, hogy a részletekről – például a pótlóbuszok menetidejéről, gyakoriságáról – a BKK egyeztetést folytat a Hegyvidék polgármesterével.

Ugyancsak Pokorni Zoltán polgármester javaslatára a Fővárosi Közgyűlés arról is döntött, hogy támogatja a fogaskerekű felújítását és nyomvonalának meghosszabbítását. A hegyvidéki polgárok több ezer aláírást gyűjtöttek össze a fogas megmentéséért.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egész télen szüneteltetik a fogaskerekű üzemeltetését a magas energiaárakra hivatkozva, a Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV döntése alapján. Ez aggodalommal töltötte el a XII. kerületieket, akik attól tartottak, hogy a fogaskerekűt akár meg is szüntethetik, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek. A mostani döntésnek köszönhetően a fogaskerekű tehát tavasszal újra közlekedni fog. 

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: A fogaskerekű (Fotó: BKK)