Nem szüntetik meg a fogaskerekűt

A cikk angol nyelvű változata: The cogwheel railway will not be eliminated

2022. december 2. 8:00

A hegyvidékiek javaslatát elfogadva a Fővárosi Közgyűlés arról döntött, hogy támogatja a fogaskerekű felújítását és nyomvonalának meghosszabbítását. Tehát nem szüntetik meg a fogaskerekűt. A felújítás ideje alatt úgynevezett igényvezérelt telebusszal biztosítják a közlekedést.

November 30-án egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester előterjesztését, amely kimondja: szükségesnek tartják a fogaskerekű vasút menetrend szerinti közlekedésének mihamarabbi, de legkésőbb jövő áprilisi visszaállítását, és felkérték a főpolgármestert, szerepeltesse az uniós fejlesztési tervek között a fogaskerekű felújítására és a Normafáig történő meghosszabbítására vonatkozó terveket – írja a hegyvidek.hu.

A testület jóváhagyta azt is, hogy a felújítás ideje alatt úgynevezett igényvezérelt telebusszal biztosítják a környéken élők közlekedését.

Közlik azt is, hogy a Főváros Közgyűlés elfogadta a hegyvidékiek javaslatát, és szavát adta arra, hogy nem szünteti meg a fogaskerekűt – kommentálta a döntést Fonti Krisztina alpolgármester. Hozzátette: a főpolgármester ígéretet tett arra, hogy a részletekről – például a pótlóbuszok menetidejéről, gyakoriságáról – a BKK egyeztetést folytat a Hegyvidék polgármesterével.

Ugyancsak Pokorni Zoltán polgármester javaslatára a Fővárosi Közgyűlés arról is döntött, hogy támogatja a fogaskerekű felújítását és nyomvonalának meghosszabbítását. A hegyvidéki polgárok több ezer aláírást gyűjtöttek össze a fogas megmentéséért.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egész télen szüneteltetik a fogaskerekű üzemeltetését a magas energiaárakra hivatkozva, a Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV döntése alapján. Ez aggodalommal töltötte el a XII. kerületieket, akik attól tartottak, hogy a fogaskerekűt akár meg is szüntethetik, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek. A mostani döntésnek köszönhetően a fogaskerekű tehát tavasszal újra közlekedni fog. 

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: A fogaskerekű (Fotó: BKK)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Vajon Pokorni Úr, fog majd lobbizni a főnökeinél, hogy belátható időn belül legyen pénz a felújításra? Vagy majd ez is 10-15-20 év múlva valósulhat meg?

Lehet az új atlétikai stadion 260 milliárdjából, szépen kijött volna a pálya felújítás és az új kocsik. De hát tudjuk az is kellett mint egy falat kenyér.

Válaszok:
Sándor | 2022. december 2. 11:50

Ezek a svájci kocsi nagyon jók, tágasak és bicikli, szánkó, síléc is elfér. Tényleg megérdemlik a felújítást. A Széll Kálmán térre behozatalát határozottan ellenzem!


A Fogaskerekű a főváros tulajdona, mint ahogy a Biodóm is. Építését ill. a felújítását a fővárosnak kell állnia. Természetesen az állam mindkét projektet pénzügyileg is támogatja, de Kari Geri-nek ez sem elég, még többet követel. Csak siránkozni tud, ahelyett, hogy dolgozna.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó