„Téli pihenőre megy a fogaskerekű az energia- és gazdasági válság miatt” – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az ideiglenes üzemszünet a tervezett tavaszi pályafelújítás végéig tart, és „ennek köszönhetően több mint 120 millió forintot spórol Budapest közösségi közlekedése, emellett a szakemberek a kötelező karbantartást is elvégezhetik a járműveken” – magyarázza a BKK a nem várt hosszú üzemszünetet okait.

A közleményben azt írták, hogy a fogaskerekűt jellemzően turisták használják és a szabadidős forgalmat szolgálja ki, a hideg hónapokban nagyon kevesen utaznak rajta. A BKK közlése szerint hétköznapokon 10 százalékos, hétvégén legfeljebb 30 százalékos a kihasználtsága. Mindeközben – teszik hozzá – a télen rendkívül alacsony forgalmú fogaskerekű vasútnál drasztikusan kiütközik az energia költsége, hiszen az átlagos villamosoktól eltérő vontatási feszültséggel üzemel.

A hetvenes években gyártott és visszatáplálásra nem alkalmas jármű üzemeltetési költsége minimum a duplájára emelkedik az új energiaárak mellett. Ezért a Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV Zrt. a járat ideiglenes szüneteltetéséről döntött – írja a BKK.

A 60-as jelzésű fogaskerekű helyett a kibővített menetrend szerint közlekedő autóbuszokkal lehet utazni (Fotó: BKK)

Közlik azt is, hogy a szakemberek számításai alapján a járat közlekedésének téli időszakra való felfüggesztésével minimum 120 millió forint megtakarítást lehet elérni, de a még nem végleges villamosáram-áraktól függően ez a szám sokkal nagyobb is lehet. Ezzel párhuzamosan a műszaki karbantartásra és az elöregedett fogaskerekű járművek szükséges mértékű felújítására is sor kerülhet a tavaszi szezon kezdetéig. 

A közlemény szerint a 60-as jelzésű fogaskerekű helyett a kibővített menetrend szerint közlekedő 21-es, 21A, 212-es, 212A, 212B és 221-es autóbuszokkal lehet utazni. A fogaskerekű minden megállójának 300-500 méteres környezete a vágányzár alatt más autóbuszjárattal is jól elérhető.

A XII. kerület alpolgármestere, Fonti Krisztina levélben kérte Karácsony Gergely főpolgármestert a döntés felülvizsgálatára – írja az MTI. Megfogalmazása szerint a fogaskerekű működtetése kötelező feladata a fővárosnak, ezért a kerületi polgárok érdekében a fogaskerekű újraindítását, működtetését kérte Budapest vezetésétől.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: Tavaszig leáll a fogaskerekű (Fotó: BKK)