A brit Mirror című lap online kiadása Európa hét legjobb termálfürdője közé sorolta a budapesti Széchenyi fürdőt. A 2023. január 11-én közzétett hetes listán még egy magyar helyszín, Hévíz is szerepel, a két magyar mellett még svájci, izlandi, francia, angol és görög gyógyfürdők találhatók.

„Görögországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Magyarországon találhatók a világ legmelegebb, leggőzösebb és legszebb termálfürdői, közülük többen különleges gyógyhatással büszkélkedhetnek” –  fogalmaztak az összeállítás bevezetőjében. 

Az Európa legjobb termálfürdői az ikonikus izlandi Kék Lagúnától a budapesti fürdőkig című cikkben a Széchenyi fürdőről ezt írják: „Európa legnagyobb gyógyfürdője és a világ harmadik legnagyobb gyógyfürdője, amely egy 21 medencéből álló komplexum része. Ezek közül három szabadtéri, egy fedett és egy hullámmedence.” Megemlítik a fürdő neobarokk épületét, valamint gyógyhatású vízét.

A Széchenyi gyógyfürdő madártávlatból (Fotó: Civertan)

Az 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdőt Czigler Győző tervezte, az épületet 1927-ben Ifjabb Francsek Imre tervei szerint bővítették ki az uszodarésszel, ekkor nyerte el mai méretét.

A Széchenyi fürdő az 1930-as években (Fotó: Fortepan/Képszám: 13138)

Forrás: mirror.co.uk, Pestbuda

Nyitókép: A Széchenyi fürdő műemlék épülete (Fotó: szechenyifurdo.hu)