A Himnusz születésnapja: közös szavalására hív a kulturális minisztérium

A cikk angol nyelvű változata: The birthday of the National Anthem: the Ministry of Culture invites people to a joint recitation

2023. január 16. 12:30

A magyar kultúra napján, január 22-én, a Himnusz 200. évfordulóján az Országház főlépcsőjén 200 gyermek, 100 anyaországi és 100 határon túli szavalja majd el nemzeti költeményünket. Ugyanebben az időpontban négy határon túli helyszínen, valamint Kölcsey Ferenc egykori lakóhelyén, Szatmárcsekén és az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Veszprémben is elszavalják majd minden idők egyik legfontosabb magyar versét.

Idén január 22-én, a magyar kultúra napján a Himnusz 200. évfordulóját ünnepeljük: 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát Szatmárcsekén. Ebből az alkalomból a Himnusz közös szavalására hívja a magyarokat  a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) – írja az MTI a kulturális tárca közleménye alapján.

Ez a jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A kulturális tárca ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére, illetve arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy az összetartozás megélése a nemzet megmaradásának záloga – tették hozzá.

Az Országház előtt fogja szavalni a Himnuszt  200 gyermek január 22-én (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A magyar kultúra napján, január 22-én 17 órától az állami megemlékezés után az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a nemzeti imádságot Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen – írja az MTI.

Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren és a délvidéki Zentán, valamint a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcsekén és az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt.

Kölcsey Ferenc szobra a Batthyány téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az MTI által közzétett közlemény szerint a határon túli és hazai helyszínekről az MTVA élő körkapcsolásban jelentkezik. A Kulturális és Innovációs Minisztérium a kommünikében arra biztat mindenkit, határon túli és inneni magyar közösségeket és egyéneket, hogy átélve a nemzethez tartozás megtartó és megerősítő érzését, kapcsolódjon be a közös szavalásba.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Himnusz kézirata (Forrás: oszk.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó