Idén január 22-én, a magyar kultúra napján a Himnusz 200. évfordulóját ünnepeljük: 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát Szatmárcsekén. Ebből az alkalomból a Himnusz közös szavalására hívja a magyarokat  a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) – írja az MTI a kulturális tárca közleménye alapján.

Ez a jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A kulturális tárca ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére, illetve arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy az összetartozás megélése a nemzet megmaradásának záloga – tették hozzá.

Az Országház előtt fogja szavalni a Himnuszt  200 gyermek január 22-én (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A magyar kultúra napján, január 22-én 17 órától az állami megemlékezés után az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a nemzeti imádságot Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen – írja az MTI.

Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren és a délvidéki Zentán, valamint a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcsekén és az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt.

Kölcsey Ferenc szobra a Batthyány téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az MTI által közzétett közlemény szerint a határon túli és hazai helyszínekről az MTVA élő körkapcsolásban jelentkezik. A Kulturális és Innovációs Minisztérium a kommünikében arra biztat mindenkit, határon túli és inneni magyar közösségeket és egyéneket, hogy átélve a nemzethez tartozás megtartó és megerősítő érzését, kapcsolódjon be a közös szavalásba.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Himnusz kézirata (Forrás: oszk.hu)