A II., a III. és a XIII. kerület közlekedését meghatározó fejlesztések kezdődhetnek idén nyáron. A beruházásnak köszönhetően javulnak a kerékpáros közlekedés feltételei, illetve a gyalogosok is rendezett és biztonságos körülmények között sétálhatnak. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás elindult – írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Kifejtették: a tervezéskor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is minden korosztálynak elérhető legyen, illetve a fejlesztések hatására egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett – akár a közösségi közlekedéssel társítva is.

A BKK közleménye szerint a projektterület a Bécsi út – Frankel Leó út – Nagykörút – Lehel utca – Róbert Károly körút – Dagály sétány – Árpád híd – Vörösvári út által határolt területet fedi le. A tervezés és engedélyeztetés folyamata lezárult, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárásról szóló ajánlati felhívás 2023. január 20-án jelent meg.

Az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés előreláthatólag idén nyáron kezdődhet. A pontos műszaki tartalmat a beérkező árajánlatok után határozza meg a BKK, ahogyan azt is, hogy a rendelkezésre álló forrásnál magasabb ajánlatok érkezésekor mely elemeket lehet megvalósítani, és melyeket nem – írják.

A tervezett közlekedésbiztonsági fejlesztések térképe a III. és a XIII. kerületben (Fotó: BKK)

A közleményben olvasható, hogy a tervezett beavatkozásoknak köszönhetően biztonságosan kerékpározhatóvá válnak a főútvonalak (Árpád fejedelem útja, Vörösvári út, Bogdáni út); bővülhet a forgalomcsillapított övezetek száma Belső-Óbudán; valamint új csomóponti átvezetések megvalósításával vagy a már meglévők átalakításával jelentősen csökkenhetnek a közúti közlekedés veszélyei a Váci úton, illetve a Vörösvári úti kereszteződésekben.

Ezenkívül több egyirányú utca megnyílhat a kétirányú kerékpáros-forgalom előtt, a kedvelt úti céloknál – az oktatási, közigazgatási, kereskedelmi, sport- és egészségügyi intézményeknél – új kerékpártámaszokat létesítenek.

A beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,22 milliárd forint jut közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztésekre Budapesten. A BKK a II., a III. és a XIII. kerületben ebből bruttó 991 millió forint támogatást használhat fel – írja közleményében a BKK.

Forrás: BKK

Nyitókép: Kerékpárosbarát fejlesztés kezdődhet három kerületben (Fotó: BKK)