Az V. Kerület Önkormányzata minden korosztályt kiszolgáló közösségi teret hoz létre a Hild téren, amely akadálymentes és a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is megfelelő. A kialakítás során érvényesülő zöldszemlélet jegyében olyan különleges megoldásokat alkalmaznak, mint a zöldtető, a függőleges zöld felületek és a zöldbuszmegálló; valamint a kékszemlélet keretében a víztakarékos megoldásokra is nagy figyelmet fordítanak – derül ki az önkormányzat lapunkhoz is eljuttatott közleményéből.

A Hild tér üzemeltetéséért felelős Főváros Önkormányzata 2021. október 1-től adta át a hozzá rendelt anyagi forrás biztosítása nélkül Belváros Önkormányzatának az üzemeltetési feladatokat. Az ezt megelőző évek üzemeltetési hiányosságai miatt addigra olyan mértékben elhanyagolt állapotba került a tér és azon belül a játszótér, hogy annak teljes körű felújítása elkerülhetetlenné vált. A beruházást Belváros Önkormányzata önként vállalt feladatként, saját anyagi forrásából, a Főváros Önkormányzata helyett valósítja meg – olvasható a közleményben.

A Hild tér 2021-ben

A Belváros Önkormányzata mind az üzemeltetési feladatok átvállalása, mind a tér megújítása során – közösségi tervezés keretében – mindenekelőtt a lakossági igényeket vette figyelembe, különös tekintettel az V. kerületben élő családokra és a szomszédos óvoda közösségére. Jelenleg azon dolgoznak, hogy pelenkázóval felszerelt nyilvános illemhellyel, gyerekbarát ivókúttal, párásító berendezéssel, pingpongasztallal, új padokkal, közösségi könyvtárral, kerékpártámaszokkal, hulladékgyűjtőkkel, megújított zöld felülettel és közvilágítással, zárható kapukkal és 0–24 órás élő erős és térfigyelő kamerarendszeres őrzéssel adhassák át majd a területet a lakosságnak.

Mindezekkel és Belváros Önkormányzatának zöldszemléletű és klímatudatos fejlesztési stratégiájával nem összeegyeztethető a kerületi ellenzék azon álláspontja, hogy az V. kerületieknek elegendő lenne pár hinta, mászóka.

A tervek szerint idén ősszel fejeződnek be a munkálatok (Fotó: Belváros Önkormányzata)

A tájékoztatás szerint a zöldszemlélet jegyében 13 új fát telepítenek, ebből 4 darab 20-25 éves, 15-20 méter magas egyed – a máshol jellemző ültetési mérethez képest mondhatni „óriásfák” – amelyek meglévő lombkoronaméretüknek köszönhetően már az ültetést követő első évben árnyat szolgáltatnak a látogatóknak. A parkban a zöld felület aránya 24 százalékról 37 százalékra nő, a téren összesen 851 négyzetméterre. A minél nagyobb növényfelület kialakulását olyan különleges megoldásokkal érik el, mint a kúszónövényekből álló függőleges zöld felületek vagy az integrált zöldbuszmegálló.

A téren a zöld felület újragondolásával új árnyékos területek és új mikroklíma alakul ki. Az illemhelyet is magába foglaló komfortpont tetején kialakítani tervezett zöldtető olyan szárazságtűrő, lágyszárú évelő növényekből áll majd, amelyek a természetes élőhelyükön is nagyon szélsőséges körülmények között fejlődnek, így ezeket sem öntözni, sem kaszálni nem lesz szükséges. A növényekkel futtatott megállót Belváros Önkormányzatának buszváró zöldítési programja keretében már 2022-ben átadták, ezzel együtt immár 11 buszmegálló zöldell a Belvárosban és idén további 4 kialakítását tervezik.

Klímatudatos közparkot és akadálymentes játszóteret alakítanak ki a Hild téren​ (Fotó: Belváros Önkormányzata)

Mint ahogyan a Belváros elmúlt időszakban megújult közterületein, a Hild téren is érvényre juttatják a kékszemléletet is, azaz a csapadékvíz-gazdálkodás feltételeinek a kialakításáról is gondoskodnak. A növényzet vízellátását a helyben gyűjtött és megtartott csapadékvízzel, fúrt kútból származó talajvízzel, vízpazarlásmentes automata öntözőrendszerrel biztosítják.

Érdekesség, hogy a beruházás helyszínén 1944–45‐ig egy telefonközpont épülete állt. A kivitelezést nehezítő körülmény, hogy ennek a maradványait ugyan 1952‐ig folyamatosan elbontották, de a pinceszintet csak betemették. Bár a terület rehabilitációja az épület maradványainak teljes eltávolításával lenne teljes, de az itt élő fák megőrzése érdekében ez nem lehetséges.

Ezért a területen teljes talajcserét végeznek 250 cm mélységig, ahol ez a megtartandó fák életfeltételeit, stabilitását nem veszélyezteti. Éppen emiatt ezt a munkálatot speciális technológiával, sávosan, favédelmi szakember felügyelete mellett végzik. Szintén nehezítő tényező a fejlesztés során, hogy területet számos közmű érinti, illetve több közműrekonstrukció is időszerűvé vált.

Mindez azonban nem tántorította el Belváros Önkormányzatát attól, hogy hamarosan – és mind ez idáig egyedülálló módon – a Kuflik mesék hőseivel népesítsék be a megújuló V. kerületi Hild téri közpark játszóterét. Dániel András író – Bélabá, Zödön, Fityirc és társaik megálmodója – maga is részt vett a nagy népszerűségnek örvendő meséi ihlette játszótér játékelemeinek megtervezésében.

 A Kuflik mesék hősei jelennek meg majd a felújított játszótéren (Fotó: Belváros Önkormányzata)

Belváros Önkormányzatának fejlesztései olyan elismeréseket nyertek már el, mint a nemzetközi szinten a legjobb építészeti megoldásokat díjazó BIG SEE Architecture Award, az ökotudatossági zöldminősítés, az innovatív faültetési módszerek alkalmazásért kapott Virágos Magyarország oklevél vagy legutóbb a 2022. évi Településfejlesztési Díj és az Építőipari Nívódíj. A Hild tér megújítása során is az említett díjakkal fémjelzett magas szakmai színvonalon és a Belváros Önkormányzatára jellemző nagy odaadással, odafigyeléssel történő megvalósításra számíthatnak, amelynek eredményeképpen bizonyára sokak új kedvence lesz ez a közösségi tér.

„Mind polgármesterként, mind édesapaként kiemelten fontosnak tartom, hogy a családok közös, szabadtéri időtöltéséhez minél több színvonalas lehetőséget biztosítsunk. Az pedig, hogy a Hild tér megújítása során klímatudatosak is vagyunk, valamint a megváltozott képességű gyermekekre, látogatókra is gondolunk, nemcsak az V. kerület otthonosságát erősíti, hanem mindannyiunk szemléletformálásban is példaértékű”  – mondta Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere a Hild tér megújításának jelentőségét összefoglalva.

Forrás: Belváros Önkormányzata

Nyitókép: Az új park látványterve (Forrás: Belváros Önkormányzata)