Március 1-jén újra megnyitja kapuit a Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyeként működő Bajor Gizi Színészmúzeum a XII. kerületben, a Stromfeld Aurél út 16. szám alatt.

Az épületbe 1933-ban költözött be a neves színésznő, aki az eredetileg földszintes házat elegáns villává alakíttatta Országh Béla építész tervei szerint. Bajor Gizi villájában megfordult a budapesti művészvilág színe-java, a második világháború alatt pedig a ház sokaknak nyújtott menedéket.

Egy évvel a színésznő halála után, 1952-ben nyílt meg az épületben a Bajor Gizi Színészmúzeum Gobbi Hilda kezdeményezésére. A ház ma az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye, ám az elmúlt három hónapban zárva tartott a költségek racionalizálása érdekében.

A Bajor Gizi Színészmúzeum a 2000-es években (Fotó: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény)

Március 1-től ismét látogatható a villa, s benne az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet programjai, köztük a Latinovits Zoltánra, valamint Börcsök Enikőre emlékező időszaki tárlat, továbbá a Bajor Gizinek és Gobbi Hildának emléket állító állandó kiállítás is – írja az MTI.

A ház egykori tulajdonosának, Bajor Gizinek és a múzeumot alapító Gobbi Hildának emléket állító állandó kiállítás – amelynek címe Szép ház, nagy park közepén – a földszinten tekinthető meg. Az emeleten a Kulisszák között című állandó tárlat a színházi alkotófolyamatot mutatja be. 

Már csak március 15-ig látogatható az „Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltán (1931–1976) című időszaki tárlat. Március 13. és 15. között három napon át tartják a Latinovits Zoltán-kiállítás finisszázsát, tárlatvezetés, beszélgetések és felolvasó színház alkalmával is felidézik a színész alakját.

Börcsök Enikő (1968–2021) – „az ember csak a saját múltját ismeri” című kamarakiállítás pedig május 28-ig tekinthető meg a Bajor Gizi Színészmúzeumban. 

Március 10-én 19 órától Pincétől a padlásig címmel villasétát tartanak Bajor Gizi egykori otthonában. A program látogatói felfedezhetik az épületnek a nagyközönség előtt eddig rejtett, titkokkal teli tereit az egykor menekülteket rejtő alagsorától a titkos kincsek lelőhelyét jelentő padlásig, valamint a kert rejtelmes zugait.

Március 15-én az állandó és az időszaki kiállítások, valamint a felolvasó színház is ingyenesen látogatható. Március 27-én, a színházi világnapon 15 órakor múzeumi teadélutánt tartanak.

Forrás: MTI

Nyitókép: Bajor Gizi villája, a Bajor Gizi Színészmúzeum a 2000-es évek elején (Fotó: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény)

KORÁBBI CIKKÜNK:

A 70 éve elhunyt Bajor Gizi villája sok üldözött számára nyújtott menedéket