Visszatérnek a jellegzetes piros-fehér szerelvények: április 1-jén, szombaton újraindul a fogaskerekű. A téli üzemszünet idején felújított pályán csendesebben és üzembiztosan járnak majd a vonatok a 60-as vonalon – írja honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK közlése szerint a járatok hétköznapi menetrendje nem változik, kora reggel és késő éjszaka megmarad a tavaly bevezetett és bevált Telefogas rendszer. Ennek lényege, hogy a járat hajnalban és a késő esti órákban csak akkor és azon a szakaszon közlekedik, amelyet előzetesen megrendeltek.

Hétvégén napközben 15 percenként közlekednek majd a szerelvények, de ha a nagyobb forgalom indokolja, akkor a BKK sűríti majd a járatokat. Újdonság, hogy idén nyáron várhatóan több alkalommal is a nyitott nosztalgiaszerelvény jár majd a Városmajor és a Széchenyi-hegy között. A további részletekről később számolnak be.

Nyáron több alkalommal nyitott nosztalgiaszerelvény jár majd a Városmajor és a Széchenyi-hegy között (Fotó: BKK)

A fogaskerekűt, amely a 60-as jelzést viselő tömegközlekedési eszköz, 2022. október 3-án állították le pályafelújítás miatt. Az üzemszünet eredetileg csak 2022. november 17-ig tartott volna. Ám a magas energiaárakra hivatkozva a Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV Zrt. a járat ideiglenes szüneteltetéséről döntött. A XII. kerületi önkormányzat a döntés felülvizsgálatát kérte, a hegyvidéki polgárok pedig több ezer aláírást gyűjtöttek össze a Fogas megmentéséért.

A Fővárosi Közgyűlés – mint korábban beszámoltunk róla – 2022. november 30-án egyhangúlag támogatta a XII. kerületi polgármester előterjesztését: a képviselők valamennyien megszavazták, hogy szükségesnek tartják a fogaskerekű vasút menetrend szerinti közlekedésének mihamarabbi, de legkésőbb 2023. áprilisi visszaállítását. A közgyűlés arról is döntött, hogy támogatja a fogaskerekű felújítását és nyomvonalának meghosszabbítását. 

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ, pestbuda.hu

Nyitókép: A fogaskerekű (Fotó: BKK)