Már látható a felújítás alatt álló Drechsler-palota homlokzata

A cikk angol nyelvű változata: The facade of the Drechsler Palace, which is under renovation, can already be seen

2023. március 13. 11:00

Az Andrássy út 25. szám alatt álló épület, az egykori Balettintézet, amely Drechsler-palotaként ismert a Magyar Királyi Államvasutak Nyugdíjintézete számára épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint. Az épületet ötcsillagos szállodává alakítják, a homlokzata már látható. Mutatjuk a képeket.

A MÁV az épülő Operaházzal szemben építette fel nyugdíjintézeti bérházát 1883–1884 között Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Főhomlokzata az Andrássy útra néz, de a bérház bejáratai a Hajós, illetve a Dalszínház utcákról nyílnak (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az emeleteken 24 bérlakást alakítottak ki, a földszinten pedig a híres Drechsler kávéház üzemelt, ahová az Operából is sokan jártak át (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A főhomlokzat közepéből az Operaház mintájára egy széles kiszögellés ugrik előre, amely egy öt nyílásból álló árkádsorra támaszkodik. Az e mögött futó folyosóról nyílik a főbejárat (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A főbejárat fölött erkély és a falsíkba süllyesztett, úgynevezett loggia hangsúlyozza a homlokzat szimmetriatengelyét (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az épület francia reneszánsz stílusát a kecses oromzatok is jelzik, melyek díszítésében a tervező egyéni fantáziája is szerepet kapott (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

 Jellegzetesek még a háromszög alakban kiemelkedő franciaerkélyek és azok kőrácsos korlátjai is (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

 Az ikerablakok keretében és kötényeiben több figurális elem is megbújik: maszkok, puttófejek, sőt még vízi szörnyek is (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

 A francia reneszánsz előszeretettel alkalmaz gótikus jellegzetességeket is, mint például a loggia fölötti bordás boltozat (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A sátorszerű építmények (baldachinok) növényi díszei között megjelennek a francia liliomok is. A tetején álló pelikán pedig a gondoskodás allegóriája (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A földszinti árkádsor pilléreit szabályos köveket utánzó (kváderezett) vakolat borítja, de puttókkal díszített, karcsú oszlopok is tapadnak hozzájuk (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az árkádos folyosó boltozatát élénk kék színűre festették, a bordák viszont fehérek, és középen egy úgynevezett függőgyámban futnak össze (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A nyárra befejeződő felújítás után W Budapest néven luxusszálloda nyílik majd az épületben, de megújulnak a környező járdák és útburkolatok is (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nyitókép: Az Andrássy út 25. szám alatt álló palota a Magyar Királyi Államvasutak Nyugdíjintézete számára épült 1883–1884 között Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon szep epulet, ami romos allapotaban fel se tunt nekem. Melto parja az Operahaznak. Jo lenne ha az Andrassy ut egy exkluziv kialakitasu setaloutca lenne (mint pl. a la Rambla), mert igy kb. 2 ev mulva fekete lesz a rarakodott szmogtol es koromtol, ami persze igaz az osszes tobbi most felujitott palotara is.


Gondolom a kovácsoltvas tetődíszek is visszakerülnek. A látványterveken látszanak.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó