Programot indított a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) a régi üzletek és vendéglátóipari egységek kulturális értékeinek megőrzése és védelme érdekében – jelentette be Török Róbert múzeumigazgató a június 7-ei sajtótájékoztatón.

Kiemelte, a Budapest 150 eseménysorozathoz kapcsolódva elindított Védett üzleteink program az örökségvédelem mellett fel kívánja hívni a figyelmet a kulturális értékekre, a bezárásra ítélt vagy korszerűsítésben érintett régi üzletek, szállodák és vendéglátóhelyek – éttermek, kiskocsmák, kávéházak, cukrászdák – portáljainak, belső berendezéseinek eredeti helyükön történő megőrzésére, védelmére.

Az egykori Országút (ma Múzeum körút) és Sándor (ma Bródy Sándor) utca sarkán, a Szkalnitzky Antal által tervezett épület földszintjén 1876-ban nyitott kávéházat Schodl Ádám. A népszerűvé vált intézmény 1885 óta viseli a Múzeum Kávéház nevet (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény) 

A Ruszwurm cukrászda, Budapest ma is működő  legrégebbi cukrászdája 1827-ben nyílt. A Szentháromság utca 7. számú épület 1939-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 149536)

Török Róbert elmondta, a programban különféle offline és online megoldásokat kínálnak az érdeklődőknek a szabadidő tartalmas eltöltésére. A programba bekerült üzletek főleg a Belvárosban vannak, bemutatásukra muzeológus idegenvezetővel két órás belvárosi sétákat szerveznek kora őszig. A védett üzletek pontos földrajzi helye, az adott cég története és néhány archív fénykép a Városfoglaló alkalmazásban virtuálisan is megtekinthető – fűzte hozzá.

A Védett üzleteink program a MKVM honlapján

A folyamatosan bővülő program szerepel a múzeum honlapján is. A védett üzletekről szóló rövidfilmek a múzeum honlapján, illetve YouTube-csatornáján is elérhetők lesznek, ősszel pedig a diákoknak vetélkedőt szerveznek a témában – mondta Török Róbert.

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a főváros igyekszik megőrizni műemlékeit, és elismerően szólt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum programjáról, amely hozzájárul az identitás megőrzéséhez is.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Gerbeaud cukrászda 1890-ben (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára)